Membrii comisiei se întrunesc azi, iar în cadrul şedinţei vor fi analizate rapoartele făcute de specialiştii în Drept ai Universităţii din Bucureşti. Rectorul Mircea Dumitru a declarat pentru EVZ că până la pronunţarea sentinţei mai există doi paşi: analiza rapoartelor specialiştilor şi aprobarea, de către Senatul universităţii, a regulamentului Comisiei nou înfiinţate.
Cel mai recent verdict dat în cazul plagiatului premierului a venit aseară, neoficial, din partea unei comisii a Consiliului Naţional de Etică, organism care şi-a revendicat exclusivitate în analizarea lucrării. Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Etică a stabilit că lucrarea premierului nu este plagiat, chiar dacă are câteva „deficienţe” în ceea ce priveşte citarea.
CNE vrea exclusivitate pe plagiatul lui Ponta
Într-un comunicat al Universităţii din Bucureşti, instituţia arată că, la rândul ei, are dreptul să analizeze doctoratul premierului. „Universitatea din Bucureşti a luat cunoştinţă de comunicatul Consiliului Naţional de Etică al ANCS prin care opinia publică este informată despre cadrul legal în care instituţia îşi desfăşoară activitatea precum şi de exclusivitatea legală deţinută de Consiliul Naţional de Etică în cazul sesizărilor privindu-i pe demnitari. Universitatea din Bucureşti a informat opinia publică de faptul că s-a autosesizat în cazul domnului doctor Victor Ponta, solicitând întrunirea de urgenţă a Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti”, se arată în comunicat. 
Chiar dacă e demnitar, Ponta este şi membru al comunităţii academice
Fundamentul auto-sesizării îl constituie prevederea din Carta Universităţii din Bucureşti, conform căreia Comisia de Etică „analizează şi soluţionează abaterile de la etica universitară, pe baza sesizărilor sau prin autosesizare, conform Codului de etică si deontologie universitară.” De asemenea, tot în Carta Universităţii din Bucureşti, la art. 5, alin. (2) se precizează faptul că „Rămân membri ai comunităţii universitare cadrele didactice şi cercetătorii pensionaţi din Universitate, precum si absolvenţii acesteia (alumni), fără a deţine prerogative decizionale sau drepturi elective.” Acest lucru înseamnă că Victor Ponta, chiar dacă este demnitar, este membru al comunităţii universitare, şi, implicit, se supune rigorilor acesteia.
Care e procedura
„În cel mai scurt timp posibil, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti va lua o hotărâre în acest caz. Aceasta va primi aviz de la Direcţia Juridică a Universităţii din Bucureşti, urmând ca Rectorul Universităţii din Bucureşti să prezinte Senatului Universităţii din Bucureşti hotărârea şi raportul final al Comisiei de Etică”, se mai arată în comunicatul instituţiei. Universitatea din Bucureşti va anunţa public, printr-o conferinţă de presă, hotărârea rezultată în urma analizei efectuate de membrii săi.
CITEŞTE ŞI:
Furtul lui Ponta, plimbat între comiţii şi comitete. Ecaterina Andronescu ameninţă Universitatea din Bucureşti
Preşedintele Consiliului Naţional de Etică a demisionat. Verdictul în cazul plagiatului lui Ponta e departe