Interesele Rusiei și Chinei, în Africa, trebuie contracarate drept pentru care Uniunea Europeană se pregătește să trimită arme în Niger și Somalia.
În cadrul Uniunii Europene și a NATO există, în prezent, o cursă pentru reînarmare.
Înaltul reprezentant al UE, pentru chestiuni de politică externă, Josep Borell a anunțat că Uniunea va continua să trimită armament, finanțându-l cu ajutorul Fondului European pentru Pace.
Borell a mai precizat că din acest fond vor mai fi ajutate și alte țări, nu doar Ucrainei, enumerând Niger sau Somalia.
Astfel, marți, Borrell a convocat Forumul Schuman privind apărarea și securitatea, unde s-a prezentat și un raport al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
Războiul din Ucraina golește conturile UE
Deja prin trimiterea de arme către Kiev, UE a încălcat un tabu, întrucât tratatele nu permit finanțarea de arme letale cu bugetul european.
De aici și ideea de a folosi un fond interguvernamental, Fondul European pentru Pace (Epf), care a fost golit rapid în urma sprijinului militar acordat Ucrainei.
Din acest fond de 4,5 miliarde de euro, bani alocați în mandatul 2021-2027, până acum 3,6 miliarde au fost folosite pentru a trimite echipamente militare la Kiev.
Din acest motiv, Consiliul European a decis în decembrie 2022 să majoreze cu două miliarde de euro, acest fond, în timp ce există deja un acord de principiu între state pentru a adăuga alte 3,5 miliarde.
”Ceea ce am făcut pentru Ucraina poate fi și va fi făcut și pentru alții. Prima măsură de asistență pentru furnizarea de echipamente letale partenerilor africani, Niger și Somalia, va fi adoptată în curând. Ideea este de a folosi Epf și pentru alți parteneri, care sunt din ce în ce mai interesați de armament letal”, a spus Borell.
UE trebuie să joace un rol activ pe scena mondială
Borell a mai spus că Uniunea Europeană este un mare actor economic pe scena lumii, dar trebuie să devină și un furnizor de securitate.
Din acest motiv, UE trebuie să ia cele mai bune decizii, în cel mai scurt timp.
”Acum, UE trebuie să facă mai mult decât să asigure pacea între europeni, ci să fie un actor care poate contribui la o lume mai bună. Acum UE trebuie să își asume responsabilitatea. Pe scurt, trebuie să facem apărarea europeană mai puternică și mai eficientă și să devenim un partener mai puternic și mai valoros. În cadrul NATO, desigur, dar și cu restul lumii”, a mai comentat Borell, citat de stiripesurse.