Autoritățile de reglementare din SUA au închis două bănci, din cauza temerilor legate de situația lor financiară. În urma acestor evenimente, Comisia Europeană a decis să monitorizeze situația. Silicon Valley Bank, prima bancă închisă de autoritățile americane, are o prezență limitată în Europa.
Colapsul Silicon Valley Bank din SUA a determinat Comisia Europeană să monitorizeze situația din țările aflate sub aripa sa. Oficialii au ținut să sublinieze faptul că banca nu este atât de populară în Europa.
„Am luat notă de reacţia decisivă şi rapidă a autorităţilor SUA. La nivelul UE, există o prezenţă extrem de limitată a Silicon Valley Bank în UE şi suntem în legătură cu autorităţile competente relevante”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Vineri, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC) a preluat controlul la Silicon Valley Bank (SVB). Decizia a fost luată după ce deponenții, îngrijorați cu privire la situația financiară a băncii, s-au grăbit la ghișee pentru a-și retrage economiile. Retragerea banilor a luat prin surprindere piețele financiare. Peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piață a băncilor americane au fost șterși.
Începutul de săptămână a fost unul slab pentru piețele bursiere din Europa, în condițiile în care turbulențele care au început săptămâna trecută continuă să afecteze piețele, informează publicația britanică The Guardian. Acest eveniment a avut loc în ciuda faptului că autoritățile de reglementare americane au încercat să consolideze sistemul financiar și au protejat depozitele Silicon Valley Bank, relatează Agerpres.
Două bănci din SUA au fost închise
Silicon Valley Bank (SVB) este unul dintre principalii creditori ai sectorului tehnologic. Vineri, deponenții îngrijorați cu privire la situația financiară a băncii s-au grăbit la ghișee pentru a-și retrage economiile. Acțiunea a luat prin surprindere piețele financiare, așa că autoritățile de reglementare din Statele Unite au decis să închisă banca.
Banca americană s-a prăbușit vineri dimineață, după ce a trecut printr-o criză de capital a cărei consecință a fost al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA.
După închiderea Silicon Valley Bank, autoritățile de reglementare închid Signature Bank. Decizia a fost luată duminică dimineața, oficialii anunțând că deponenții de la Signature Bank vor avea acces deplin la depozitele lor, o măsură similară cu cea anunțată pentru banca falimentară Silicon Valley Bank.
„Toți deponenții acestei instituții vor fi despăgubiți. Ca și în cazul Silicon Valley Bank, nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabil”, au spus autoritățile de reglementare potrivit cnbc.com.