Bursa de la București a început săptămâna pe pierdere. Tensiunea de pe piața bancară americană se resimte în Europa
- Ionel Sclavone
- 13 martie 2023, 19:01
Problemele din piața financiară americană produc unde de șoc și peste Ocean, în Europa. Săptămâna a început rău pe bursele de valori europene, cu declinul indicilor bursieri din mai multe țări. La București, indicicele BET s-a depreciat cu 1%, influențat de scăderea valorii pentru mai multe acțiuni ale unor companii listate. Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank (SVB), iar duminică a decis să închidă Signature Bank.
Bursele europene au început foarte slab săptămâna, în contextul tulburărilor de pe piața americană care continuă să afecteze piețele financiare.
În prima zi a săptămânii, după deschiderea piețelor bursiere, indexul german DAX a pierdut 2,9%, în vreme ce FTSE MIB din Italia a coborât cu 4,7%. Indicele Stoxx 600 s-a depreciat cu 2,2%, în vreme ce Stoxx 600 Banks a pierdut 5,7%, iar IBEX 35 din Madrid a scăzut cu 3,2%. O scădere de 2,5% a fost înregistrată de indicele francez CAC 40, în vreme ce FTSE 100 din Londra afişa un declin de 2,2%, potrivit MarketWatch.
Nici la București lucrurile nu au evoluat mai bine, deși declinul indicelui BET, al Bursei de Valori București s-a depreciate doar cu 1% în după-amiaza primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii.
Acesta a fost afectat de evoluția principalelor companii listate, între care Transgaz (-3,9%), Aquila (-3,6%), Transelectrica (-3,5%) și TTS (-2,6%), conform datelor BVB, citate de Ziarul Financiar. Alte companii care au evoluat pe pierdere luni, 13 martie, au fost Electrica (-2,5%), Nuclearelectrica (-2,5%) şi Purcari (-2,4%).
Experții apreciază că în acest ritm, acțiunile listate pe bursele europene pot ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni. Trendul descendent se datorează ultimelor evenimente de pe piața bancară din Statele Unite.
Situația rămâne tensionată pe piețele financiare
Lucrurile nu revin la normal, chiar dacă autorităţile de reglementare din SUA au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar retrage banii de la creditorii mai mici, ca urmare a prăbuşirii Silicon Valley Bank. Colapsul SVB a transmis o puternică undă de șoc la nivelul pieţelor financiare din întreaga lume, amintind de colapsul Lehman Brothers din 2007 şi startul crizei financiare globale din 2008.
De asemenea, oficialii americani au declarat că au preluat controlul asupra Signature Bank, una dintre principalele bănci care finanțează companiile din industria crypto.
„Investitorii încă sunt afectaţi de evenimentele din ultimele zile şi aşteaptă cu răsuflarea tăiată să vadă dacă repercusiunile din sectorul financiar se vor răsfrânge asupra altor sectoare şi vor crea o nouă serie de probleme”, a transmis grupul de servicii financiare Hargreaves Lansdown, citat de agenţia de ştiri Reuters.
Având în vedere situația de mai sus, indicii Stoxx 600 şi Stoxx 600 Banks se pregătesc de cele mai slabe evoluţii din decembrie 2022, respectiv de la declanşarea războiului ruso-ucrainean în februarie anul trecut.
Oficialii europeni caută să liniștească investitorii
În acest context, oficialii europeni dau asigurări că situația este sub control după falimentul Silicon Valley Bank. Expunerea zonei euro la efectele negative ale colapsului Silicon Valley Bank este foarte limitată, a afirmat Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului (miniştrii de Finanţe din zona euro), într-un interviu pentru Bloomberg.
„În Europa, avem un cadru legislativ privind reglementarea şi rezoluţia bancară extrem de puternic. Dar orice evoluţii în sectorul bancar, cum sunt acestea, ridică întrebări, şi desigur, vom discuta astăzi în cadrul reuniunii Eurogrup”, a declarat Donohoe.
El a adăugat căComisia Europeană şi Banca Centrală Europeană monitorizează evoluţiile şi vor analiza subiectul cu miniştrii de Finanţe din zona euro.