Disensiunile din Uniunea Europeană au izbucnit atunci când Germania și Polonia au intrat într-un conflict din cauza conductei Nord Stream 2, care livrează gaze naturale din Rusia către Germania.
Conducta de gaze Nord Stream 2
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul său se angajează să protejeze rolul Ucrainei ca rută de tranzit pentru gaze către Europa, deoarece mișcările trupelor rusești de-a lungul graniței cu Ucraina au crescut presiunea asupra conductei Nord Stream 2.
Nord Stream 2, care ar transporta gaz rusesc în Germania și ar ocoli Ucraina, nu a fost certificat din cauza unor obstacole de reglementare, în timp ce Polonia și Statele Unite au cerut oprirea conductei în cazul în care Rusia invadează Ucraina.
În timpul primei sale vizite în Polonia în calitate de cancelar, Scholz a spus că Germania se simte responsabilă pentru asigurarea succesului afacerii de tranzit al gazelor din Ucraina. „Același lucru este valabil și pentru oportunitățile viitoare. Vom ajuta Ucraina să devină o țară care va fi o sursă majoră de energie regenerabilă și producția necesară care rezultă din aceasta. Suntem în discuții despre cum putem ajuta la realizarea acestui lucru”.
Germania își continuă politica
Însă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a susținut că această conductă „mărește capacitatea Kremlinului de a exercita presiuni asupra Ucrainei și a Uniunii Europene. Suntem foarte nervoși în legătură cu scenariile care ar putea avea loc după deschiderea Nord Stream 2”.
Merkel a spus că baza politică pentru operarea Nord Stream 2 este angajamentul Rusiei de a continua să folosească Ucraina ca rută de tranzit al gazelor. Rusia a adunat trupe la granița cu Ucraina, stârnind temeri de o posibilă invazie.
Oficialii americani le-au spus membrilor Congresului că au o înțelegere cu Germania cu privire la închiderea Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți un consilier al Congresului. Oficialii germani nu au confirmat acest lucru, dar Scholz a afirmat că ar exista consecințe dacă Rusia ar ajunge la granița cu Ucraina.
Polonia, precum și Ungaria, sunt implicate într-o dispută de lungă durată cu Uniunea Europeană pe probleme precum independența judiciară, libertatea presei și drepturile LGBT, o dispută care s-a intensificat cu Bruxelles-ul acționând în justiție împotriva Varșoviei și Budapestei. Scholz a spus că speră ca Polonia și Uniunea Europeană să găsească o soluție, potrivit Express.co.uk.