Planuri ale noului Guvern în Germania. Vaccinare în masă, tehnologie digitală în școli și canabis în magazine
- Cristina Stancu
- 14 decembrie 2021, 05:59
Noul guvern german al social-democraților, al verzilor și al democraților a promis că va face mai multe progrese. Cu toate acestea, lupta privind pandemia Covid-19 este cea mai presantă problemă cu care se confruntă noul guvern.
Noul ministru german al Sănătății, Karl Lauterbach a spus că aceasta este cea mai mare criză de sănătate din Germania de la al Doilea Război Mondial și până în prezent. „Pentru mine este destul de clar că aceasta va fi și cea mai dificilă sarcină din viața mea”, a spus Lauterbach. Numărul de noi cazuri crește la cote amețitoare și peste 100.000 de oameni au murit deja din cauza virusului.
Cancelarul Olaf Scholz a înființat o echipă de criză privind coronavirusul care să raporteze zilnic guvernului problemele cu care țara se confruntă. Este format din politicieni naționali și regionali, precum și din virologi, epidemiologi, sociologi și psihologi.
„Ar trebui ca vaccinarea să fie obligatorie în locurile în care există grupuri extrem de vulnerabile”, a anunțat Scholz la începutul acestei luni. În acest sens s-au făcut planuri privind echipe mobile care ar putea vaccina populația, cât și vaccinarea oamenilor în farmacii.
De asemenea, noul guvern urmărește să crească nivelul personalului cât și al salariilor în domeniul sănătății. Germania are o penurie de personal medical. Multe asistente au renunțat la locul lor de muncă după primele valuri ale pandemiei de Covid-19.
Politica externă
Noul guvern dorește să continue planurile anterioare de a crea „o Uniune Europeană puternică, suverană și deschisă”, a spus cancelarul Scholz. Călătoria sa în străinătate după preluarea mandatului l-a dus la Paris pe 10 decembrie 2021 unde s-a întâlnit cu președintele Emmanuel Macron cu care a discutat despre politica Uniunii Europene.
Potrivit acordului său de coaliție, noul guvern german dorește să consolideze puterile Parlamentului Uniunii Europene și să adopte o linie împotriva oricărei încălcări a statului de drept față de statele membre ale Uniunii Europene, precum Polonia și Ungaria. Guvernul Scholz dorește să creeze o cooperare mai mare între armatele naționale cu structuri de comandă și un cartier general civil-militar.
Noul guvern și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, în ciuda presiunii tot mai mari din partea Rusiei. Germania dorește să lucreze la o strategie globală pentru China în cadrul politicii comune UE-China, pentru a echilibra interesele economice și drepturile omului pe fundalul unei rivalități sistemice.
În ceea ce privește situația din Turcia, noua coaliție vede acolo multe „evoluții interne îngrijorătoare și tensiuni de politică externă” și, prin urmare, nu dorește să deschidă noi discuții despre aderarea la Uniunea Europeană.
Obiectivele noului guvern
Schimbările climatice sunt un accent principal pentru noul guvern care dorește ca toate viitoarele legi să fie verificate de două ori în ceea ce privește efectul asupra schimbărilor climatice. Energia regenerabilă va fi stimulată prin instalarea de instalații de energie solară pe clădiri comerciale și case rezidențiale.
Câteva dintre obiectivele noului guvern este ca până în 2030, 80% din energia electrică să provină din surse regenerabile, iar 50% din încălzire să fie neutră din punct de vedere climatic. De asemenea, cărbunele ar trebui să fie eliminat până în 2030, iar motorul cu ardere să nu mai existe.
Legile privind cetățenia par să fie și ele schimbate. Partidele din coaliție plănuiesc o serie de reforme care să faciliteze obținerea cetățeniei germane. Copiii născuți în Germania din părinți cu alte cetățenii vor obține automat cetățenia dacă unul dintre părinți este rezident în țară de cel puțin cinci ani. De asemenea, există planuri de eliminare a actualelor interdicții de angajare „pentru persoanele care locuiesc deja în Germania”.
Coaliția își propune ca Germania să demonteze obstacolele birocratice actuale. Cele trei partide vor să înceapă prin reformarea structurilor administrative. Scopul lor este de a accelera procesele de aprobare, în special atunci când vine vorba de proiecte de infrastructură. Un alt obiectiv este de a avea cel puțin 15 milioane de mașini electrice până în 2030.
În zonele cu piețe imobiliare tensionate, chiriile ar trebui lăsate să crească doar cu până la 11% în următorii trei ani. Până acum, au fost posibile creșteri de 15%. Aproximativ 400.000 de apartamente ar trebui construite în fiecare an, dintre care 100.000 urmează să fie construite cu finanțare publică.
Canabisul va fi legal și în Germania
Există un consens între toate partidele politice că educația este o investiție cheie în viitor. Tratatul de coaliție spune că Germania dorește „să ofere tuturor cele mai bune oportunități de educație, indiferent de origine, pentru a permite și a asigura participarea și mobilitatea socială”.
Cele trei părți își propun să sprijine școlile, în special din zonele dezavantajate social. Modernizarea sistemului școlar prin intermediul noii tehnologii digitale se află în fruntea acestor ambiții. Scopul este de a crea „medii de învățare contemporane și laboratoare creative”.
De asemenea, noul guvern a fost de acord să introducă „vânzarea controlată a canabisului către adulți în scopuri recreative în magazinele autorizate”. Partidele din coaliție se așteaptă ca astfel să „asigure controlul calității, să prevină răspândirea substanțelor contaminate și să garanteze protecția minorilor”, potrivit Deutsche Welle.