Unele țări din Europa Centrală și de Est devin egale sau chiar superioare Franței și Germaniei, în ceea ce privește progresul național.
Rapoartele statistice ale creșterii economice, ocupării forței de muncă, veniturilor, speranței de viață, sarcinilor fiscale și ale datoriilor, inovării, antreprenoriatului, producției, imigrației, criminalității și terorismului au arătat că grupul de la Visegrad, a avut performanțe mai bune față de Franța sau Germania.
Germania și Franța au probleme
Aceste țări subminează reputația și modelele de guvernare ale Berlinului și Parisului, prezentând eșecurile sistemice ale capitalelor europene occidentale. Europa de Vest încă are economii mai mari, venituri mai mari și speranță de viață mai lungă, dar aceste lucruri există deoarece statele au avut parte de prosperitate și pace pe parcursul istoriei, față de membri estici ai Uniunii Europene. Progresul economic și social pre-pandemic aduce posibilitatea ca Estul să depășească, în curând, Occidentul.
De exemplu, economia și finanțele celor patru state sunt mult mai puternice decât în Franța și Germania. Datele pre-pandemice au arătat că cele patru țări au depășit rapid prosperitatea economică și stabilitatea financiară a celor două mari puteri. Înainte de pandemie, grupul de la Visegrad se bucura de niveluri mai ridicate de creștere economică față de Berlin sau Paris. Produsul intern brut al celor patru state a crescut în medie cu 4,3% în 2018, comparativ cu 1,6 pentru Franța și Germania. Un raport recent al HSBC Global Research, The World in 2030, anticipa că cele patru state vor continua o creștere a PIB-ului de 3,4-3,6% până în anul 2030, prognozând o rată de creștere de 0,9% pentru Germania și de 1,1% pentru Franța.
Speranța medie de viață în Europa de Vest, Centrală și de Est este de 78 de ani, fiind măsurată de Națiunile Unite pentru anii 2015-2020. În Franța este de 82,5 de ani, iar în Germania 81 de ani. În ciuda faptului că încă din 1991, grupul de la Visegrad are un stil de viață sărac, speranța de viață a crescut rapid, ajungând la 79 de ani în Cehia (o creștere de aproape 7 ani față de perioada 1990-1995), aproape 77 de ani în Ungaria (creștere de 7 ani), 78,5 ani în Polonia (creștere de 7 ani) și 77 de ani în Slovacia (creștere de aproape 6 ani). În aceeași perioadă, speranța de viață a Franței și a Germaniei a crescut doar cu 5 ani.
Avansul celor patru state
Chiar dacă există impresia că grupul de la Visegrad este izolat, înapoiat și incapabil să concureze, acesta este implicat în economia globală mai mult ca Parisul sau Berlinul. Exportul reprezintă în medie 73,4% din PIB în cele patru țări, în timp ce importurile reprezintă 70,8%. Dacă acest grup ar fi o singură țară, conform unei analize a Carnegie Europe, cu sediul la Bruxelles, „aceștia ar fi de departe cel mai mare partener comercial, cu o cifră de afaceri anuală de aproape două ori mai mare decât a Chinei. ”
De asemenea, furtul este mult mai frecvent în Franța și Germania, decât în Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria. Cea mai mică rată de furturi este a Ungariei, având 656 de acțiuni la 100.000 de oameni în 2018. Incidentele de furt au scăzut cu 42-57% în toate cele patru țări, începând cu 2009.
Rămâne de văzut câte moduri există prin care Uniunea Europeană să poată eșua, fiind clar că acest lucru s-ar datora acțiunilor Germaniei și a Franței.