Evenimentul Zilei > Social > Ungaria va pierde zece la sută din populație până în 2050. Doar patru țări UE vor înregistra o creștere a populației în următorii 30 de ani
Ungaria va pierde zece la sută din populație până în 2050. Doar patru țări UE vor înregistra o creștere a populației în următorii 30 de ani

Ungaria va pierde zece la sută din populație până în 2050. Doar patru țări UE vor înregistra o creștere a populației în următorii 30 de ani

Într-un studiu recent publicat de Eurostat, experții estiează că populația Europei va continua să scadă până în 2050.

În ceea ce privește Ungaria, dacă tendințele negative actuale se păstrează, populația din țara vecină se va reduce cu zece la sută până în 2050. E vorba de aproape un milion de oameni.

Vârsta media a populației UE va ajunge la 49,1 ani în 2050

Vârsta medie a populației Uniunii Europene va crește cu 4 ani, până la 49,1 ani până în 2050. În ciuda faptului că se preconizează că populația din Malta, Irlanda, Suedia și Norvegia va crește, acest lucru nu va fi valabil în majoritatea țărilor europene. Europa va continua să îmbătrânească și să scadă demografic.

Ungaria se situează în apropierea ratei medii de scădere a populației din Europa.
Mai mult, potrivit studiului, aproape fără excepție, toate regiunile Ungariei vor înregistra o scădere a populației. Cele mai mari scăderi de populație se preconizează că vor avea loc în Szabolcs-Szatmár-Bereg (82 de mii de persoane) și Borsod-Abaúj-Zemplén ( 77 de mii de persoane). Mai mult, numărul persoanelor care locuiesc în Budapesta ar putea scădea cu 30.000. Doar în Pest și Győr-Moson-Sopron sunt de așteptate creșteri.

Populația Ungariei scade de ani buni

Populația Ungariei a scăzut cu 40.400 persoane în 2019, când s-au înregistrat 89.200 de nașteri și 129.600 de decese, au declarat reprezentanții Oficiul Central de Statistică (KSH). Populația Ungariei a scăzut și în 2018 cu 41.238. În acel an s-au înregistrat 89.807 nașteri și 131.045 decese. Ungaria este pe lista celor 20 de țări care se confruntă cu cele mai rapide scăderi ale populației.

Odată cu declinul demografic, puterea economică a Ungariei ar putea, de asemenea, să slăbească în deceniile următoare. Creșterea PIB-ului va fi din ce în ce mai afectatp de tendințele demografice negative. Pentru ca Ungaria să rămână constantă în ceea ce privește populația, ar fi necesar ca rata totală a fertilității să crească de la 1,55 în 2018 la 2,1 persoane. Guvernul de la Budapesta încearcă în permanență să ajute natalitatea prin programe precum Planul de acțiune pentru protecția familiei, sprijinul pentru crearea locuințelor. În plus, un element nou ar putea fi rambursarea impozitului pe venitul personal pentru cei care au copii, scrie Hungary Today.

Și România e într-o situație gravă

Estimările Eurostat pentru România sunt și mai sumbre. Potrivit experților, până în 2100, contracții mari – cu numărul total de locuitori în scădere cu peste 30,0% – sunt proiectate pentru Croația, Bulgaria, România și Lituania. Cea mai mare reducere dintre toate este prevăzută pentru Letonia, țară a cărei populația se estimează că se va micșora probabil cu 43,7% între 2019 și 2100.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: