Deputatul de la „Bulgaria Democrată” (BD) Ivailo Mircev a declarat că formațiunea sa nu s-a îndoit niciodată de ceea ce fac majoritatea diplomaților ruși în Bulgaria.
„Am primit însă asigurări că serviciile de informații ruse și rețeaua de spionaj rusă au ajuns chiar la vârful statului, ceea ce este foarte îngrijorător”, a spus el pentru postul bTV. „Imaginați-vă unii dintre oamenii cu cele mai înalte funcții în țară, cei care au fost aleși”, a adăugat el, precizând că nu poate da nume, scrie publicația bulgară Dnevnik.
Potrivit acestuia, împotriva lor există dovezi de cooperare cu serviciile ruse. Această informație a fost împărtășită deputaților de către președintele Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS) în cadrul unei ședințe cu ușile închise a Parlamentului de la Sofia.
„Nu lucrează pentru interesele Bulgariei, ci împotriva acestora”
„Dacă ei pot ajunge la cele mai înalte niveluri în țară, să fiți convinși că nu lucrează pentru interesele Bulgariei, ci împotriva acestora”, a mai spus Mircev, întrebat despre motivele expulzării diplomaților.
În opinia sa, numărul acestora ar fi putut fi mai mare. "Mă întreb de ce diplomații expulzați nu au fost în număr de 71, cu însăși ambasadoarea Mitrofanova. Altfel, așa ceva nu s-a întâmplat în anii anteriori și noi știm de ce - pentru că atunci Bulgaria trebuia să servească intereselor lui Vladimir Putin. Bulgaria se temea atunci", a spus el.
Nici serviciile secrete nu lucrează pentru Bulgaria
Potrivit acestuia, serviciile bulgare sunt într-o stare extrem de proastă. „Dacă excludem unele direcții de la DANS, Agenția de Stat “Spionaj” și Informațiile militare nu lucrează în favoarea Bulgariei”, a spus Mircev.
El a reamintit că „Bulgaria Democrată” a insistat de mult timp pentru reformă și o raportare mai mare din partea serviciilor de securitate. Mircev a confirmat afirmațiile șefei de cabinet a lui Kiril Petkov, Lena Borislavova, că “purtători de cuvânt” ai poziției Rusiei în Bulgaria au primit câte 4000 de leva pe lună și a adăugat că a auzit și de sume mai mari. (Articol de Vidka Atanasova pentru Dnevnik; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)