Uniforma școlară, motiv de scandal în spațiul public. Este sau nu obligatorie
- Mădălina Sfrijan
- 9 septembrie 2024, 21:07
Purtarea uniformelor școlare a stârnit numeroase controverse. De-a lungul ultimilor ani, aspectele legate introducerea acestora, dar și despre costuri au fost intens dezbătute în spațiul public. Conform legislației actuale, purtarea uniformei școlare nu poate fi obligatorie.
Uniforma școlară nu poate fi obligatorie
Cu toate că introducerea acestei reguli este cerută de numeroase voci, uniforma școlară nu este obligatorie. Potrivit legii, fiecare elev are dreptul la educație, indiferent dacă îndeplinește sau nu o astfel de condiție.
În unele unități de învățământ din România, purtarea acesteia este obligatorie. Având în vedere contextul legislativ în vigoare, decizia de o purta aparține părinților și elevilor. În plus, aceștia pot fi trași la răspundere pentru nerespectarea regulii doar la nivelul unității școlare respective.
Nu pot fi sancționați
Chiar dacă regula este aplicată în multe școli, nu toți elevii vor să se conformeze și să meargă la ore purtând uniforma. Astfel, aceștia nu pot fi sancționați prin scăderea notelor la purtare.
„În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al beneficiarilor primari, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea beneficiarilor primari care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”, se arată în Regulamentul-cadru aplicat în cazul unităților de învățământ.
Uniforma școlară, semn de apartenență la comunitatea școlară
Dincolo de cadrul legislativ, purtarea uniformei este încurajată în multe unități școlare din România. Aceasta ar reprezenta un semn de apartenență la colectivul școlii, însă vine la pachet și cu un avantaj crucial: reducerea cazurilor de bullying.
Fenomenul a luat amploare în unitățile de învățământ din România. Dincolo de eforturile autorităților, mulți elevi au de suferit din cauza stigmatizării.
În plus, respectarea acestei reguli în cadrul școlilor ar duce și la reducerea diferențelor sociale, care pot fi vizibile în multe cazuri.