UNICEF: Copiii în PERICOL! Creşte alarmantă a numărul de cazuri de rujeolă, cel mai mare focar, la granița cu România

UNICEF: Copiii în PERICOL! Creşte alarmantă a numărul de cazuri de rujeolă, cel mai mare focar, la granița cu România

UNICEF trage semnalul de alarmă: copiii sunt în pericol, rujeola face (din nou) ravagii în toată lumea. Aproape 75%din creşterea globală a numărului de cazuri de rujeolă din 2018 s-a înregistrat în zece ţări. Au fost epidemii importante în Brazilia, Madagascar, Filipine şi Yemen, dar și în Franța, țara europeană situându-se în periculosul ”top ten” pe ultimul loc. Cel mai alarmant este însă că țara în care s-au îmbolnăvt cei mai mulți copăii de rujeolă, la nivel mondial, are graniță cu România.

Rujeola, arată specialiștii,  este extrem de contagioasă, chiar mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contractat într-un interval de până la două ore după ce o persoană infectată a părăsit încăperea. Se răspândeşte pe calea aerului şi infectează tractul respirator, putându-le fi fatal copiilor malnutriţi sau bebeluşilor cu vârste prea mici pentru a fi vaccinaţi. Odată  ce infectarea s-a produs nu există niciun tratament specific pentru rujeolă, prin urmare vaccinarea este o procedură ce salvează viaţa copiilor.

UNICEF a avertizat astăzi cu privire la faptul că, la nivel mondial, cazurile de rujeolă se îndreaptă spre un nivel alarmant de ridicat, în frunte aflându-se zece ţări în care s-a înregistrat peste 74% din creşterea totală a cazurilor, dar şi alte câteva în care fusese declarată eliminarea rujeolei.  

La nivel global, 98 de ţări au raportat în 2018 un număr mai mare de cazuri de rujeolă decât în 2017. Rujeola este o boală care, paradoxal, poate fi fatală, deși e foarte ușor de prevenit.

Ne puteți urmări și pe Google News

La granița României, în Ucraina au fost 35.120 de cazuri de rujeolă în 2018. Potrivit guvernului, alte 24.042 de persoane au fost infectate în primele două luni ale anului 2019. Anul acesta, în Filipine, s-au înregistrat 12.736 de cazuri de rujeolă şi 203 decese, faţă de 15.599 de cazuri în tot anul 2018. Infrastructura medicală slabă, tulburările civile, un grad redus de conştientizare la nivelul comunităţii, delăsarea şi atitudinea rezervată faţă de vaccinuri în unele cazuri, au dus la apariţia acestor epidemii atât în ţări dezvoltate, cât şi în ţări aflate în curs de dezvoltare. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, numărul cazurilor de rujeolă a crescut de şase ori între 2017 şi 2018, ajungând la 791. Mai recent, SUA s-au confruntat cu focare în New York şi în statul Washington.

„Acesta este un semnal de alarmă. Avem un vaccin sigur, eficient şi ieftin împotriva unei boli extrem de contagioase – un vaccin care a salvat aproape un milion de vieţi anual în ultimele două decenii,” a afirmat Henrietta H. Fore, Directorul Executiv al UNICEF. „Aceste cazuri nu au apărut peste noapte. Aşa cum gravele epidemii cu care ne confruntăm astăzi s-au declanşat în 2018, lipsa de acţiune de astăzi va avea consecinţe dezastruoase pentru copiii de mâine.”

În România, Ministerul Sănătății împreună cu UNICEF au lansat Campania de promovare a vaccinării – “Copilăria, cel mai frumos cadou”, care are ca scop informarea părinților și a publicului larg despre importanța și beneficiile vaccinării. Aceasta este o continuare a campaniilor door-to-door de informare și recuperare vaccinală realizate anul trecut de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF în mai multe comunități vulnerabile din județele Mehedinți și Bacău. La aceste campanii au participat și reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, care au replicat acest model de campanie și în alte județe. „Aproape toate aceste cazuri pot fi prevenite. Totuși copiii sunt infectaţi chiar şi în locuri în care nu există nicio scuză,” a mai declarat Fore. „Boala este rujeola, însă, de prea multe ori, virusul propriu-zis îl reprezintă dezinformarea, neîncrederea şi delăsarea. Trebuie să facem mai mult pentru a informa corect fiecare părinte astfel încât să ne ajute să vaccinăm în siguranţă fiecare copil.”