Ungurii rup rândurile în plin război! Decizia care ar putea rupe toată Europa. Ucraina, pusă la colţ

Sursa: arhiva EVZ

Ministrul de externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a declarat că țara sa a luat o decizie bună când a ales că nu sprijine militar Ucraina. El mai susține că ultimele atacuri ale Rusiei pot fi un semn că Moscova încearcă să distrugă transporturile de arme.

Ministrul de externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a declarat luni, 14 martie, că atacul rusesc asupra bazei militare de la Iavoriv, din apropierea graniței cu Polonia, arată că țara sa a avut dreptate când a decis să nu permită tranzitarea teritoriului său a transporturilor de armament, transmite EFE.

„Atacurile evidenţiază importanţa deciziei de a nu permite tranzitul prin ţară a armelor letale către Ucraina, decizie pe care guvernul de la Budapesta o va menţine, a spus Peter Szijjarto într-un video publicat pe Facebook.

În același video el mai susține că atacul armatei ruse asupra Centrului Internaţional pentru Menţinerea Păcii şi Securităţii, din apropiere de Leopolis „ar putea fi o demonstraţie că ruşii vor să distrugă transporturile de arme pe care Ucraina le primeşte din Occident“. În acest atac 35 de oameni și-au pierdut viața și alți 134 au fost răniți.

Peter Szijjarto a mai spus că guvernul a luat aceste decizii pentru că „se teme să pună în pericol populaţia ţării şi mai ales minorităţile maghiare care trăiesc în regiunile vestice din Ucraina“.

Nu renunță la gazul rusesc

Guvernul de la Budapesta s-a alăturat țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește sancțiunile impuse Moscovei, dar a refuzat să furnizeze sprijin militar Ucrainei și să renunțe la gazul rusesc.

Ministrul ungar de Finanțe, Mihaly Varga, a declarat că guvernul său nu va sprijini nici o sancțiune asupra importurilor de energie din Rusia.

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, oficialul de la Budapesta a vorbit despre prejudiciul pe care sancțiunile impuse Moscovei le aduce economiei țării sale. Mai exact, Mihaly Varga a precizat că persoanele care cer extinderea sancțiunilor își doresc doar ca poporul maghiar să fie cel ce plătește prețul războiului.

Prieten cu Putin

Relația de prietenie dintre șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban și președintele Rusiei, Vladimir Putin, este deja cunoscută. Premierul ungar este considerat unul dintre susținătorii politicii rusești la nivelul Uniunii Europene.

Ungaria a semnat, anul trecut, cu Gazprom, un contract de furnizare a gazelor naturale, pe termen lung, în condiții favorabile Budapesta.

Începând din 2009, cei doi s-au întâlnit aproape în fiecare an. În urmă cu câteva săptămâni, fără a ţine cont de criza din Ucraina, Orban s-a deplasat la Moscova, în Rusia. El i-a făcut o vizită lui Vladimir Putin.

Totuși, Viktor Orban a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, însă a făcut-o abia după ce s-a confruntat cu un protest masiv, la Budapesta, organizat de opoziție.