Ungaria a anunțat că se opune oricăror restricții privind importurile de petrol din Rusia. UE urmează să anunțe marți un nou pachet de sancțiuni, care include și un embargo asupra petrolului rusesc.
Ungaria a anunțat că se va opune oricărei propuneri a Uniunii Europene care ar viza restricționarea importurilor de energie din Rusia. Declarația îi aparține șefului biroului premierului ungar, Gergel Gulyash și vine după ce s-a afirmat că Austria, Slovacia și Ungaria au fost de acord să-și retragă dreptul de veto asupra introducerii unui embargo asupra importului de petrol rusesc, potrivit Bloomberg.
„Am clarificat faptul că nu vom sprijini niciodată extinderea sancțiunilor Uniunii Europene asupra energiei rusești. Deoarece astfel de decizii au nevoie de unanimitate, nu are sens ca Comisia Europeană să propună sancțiuni privind gazele naturale și țițeiul”, a spus Gergel Gulyash.
Se pregătește un embargo
Miniştrii Energiei din statele membre UE s-au reunit luni, 2 mai, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Uniunii Europene, pentru a discuta despre noi acţiuni cu scopul de a reduce dependenţa de energia rusească. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să propună oprirea importurilor de petrol rusesc începând din 2023. Nu se pune încă problema de restricții în ceea ce privește importurile de gaze. Cel de al șaselea pachet de sacțiuni contra Rusiei ar urma să fie finalizat marți, 3 mai.
Pentru a nu bloca noile sancțiuni, au început să apară informații cum că Ungaria și Slovacia ar putea fi scutite de Comisia Europeană de un embargo privind cumpărarea de petrol rusesc. Bruxelles-ul ar fi atent la cât de dependente sunt cele două țări de țițeiul rusesc, au declarat luni doi oficiali europeni, citați de Reuters.
Dependente de Rusia
Țările UE au plătit Rusiei aproape 20 de miliarde de euro pentru petrol și gaze, de la 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, potrivit Centrului de cercetare pentru energie și aer curat.
Slovacia și Ungaria, ambele situate pe ruta sudică a conductei Drujba, care aduce petrol rusesc în Europa, sunt deosebit de dependente, primind anul trecut 96% și, respectiv, 58% din importurile de țiței și produse petroliere din Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Potrivit Eurostat, rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020. România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%).
Alte state cu o dependenţă redusă de importurile de gaze naturale sunt: Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%). La polul opus, ţările membre cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale sunt: Malta (104%), Suedia (102%) şi Spania (101%).