Europarlamentarul socialist ungar Istvan Ujhelyi a cerut duminică guvernului de la Budapesta să anuleze toate contractele pentru producţia de vaccinuri ruseşti. Oficialul a declarat că fabrica din estul Ungariei trebuie să renunțe la aceste seruri.
Europarlamentarul socialist ungar Istvan Ujhelyi cere guvernului de la Budapesta să închidă contractele pentru producţia de vaccinuri ruseşti într-o fabrică în curs de construcţie la Debrecen, transmite MTI.
Ujhelyi a declarat că fabrica din estul Ungariei ar trebui să se axeze doar vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Acesta a mărturisit că serurile din țara lui Vladimir Putin "îi vor frige la degete pe cei care se ating de ele".
Parlamentarul european a transmis că singurul motiv de a produce vaccinuri ruseşti în Ungaria este de a servi "interese de afaceri private ale liderilor Fidesz", partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban.
Fabrica de la Debrecen, care îi va costa pe contribuabilii ungari "peste 50 de miliarde de forinţi" (circa 140 de milioane de euro) "pute a înţelegeri pe din dos", a acuzat Ujhelyi. Acesta s-a interesat de proiect respectiv, dar fără rezultat.
Criză uriaşă în Ungaria
În altă ordine de idei, Ungaria trece printr-o criză uriaşă. Se așteaptă ca Banca Națională a Ungariei (NBH) să-și majoreze dobânda de bază cu încă 75 de puncte de bază marțea viitoare, extinzând o campanie de creșteri bruște ale ratelor pentru a susține piețele locale.
„NBH nu va putea reduce prețurile carburanților prin creșterea ratelor. Cu toate acestea, ele pot ajuta la menținerea sub control a așteptărilor inflaționiste ale gospodăriilor Banca va trebui să se ocupe de impactul psihologic. Dacă prețurile combustibilului ar crește peste 600 de forinți, asta ar duce la o creștere a așteptărilor inflaționiste”, a declarat economistul ING Peter Virovacz.
Odată cu invazia Rusiei asupra Ucrainei, forintul a inregistrat cea mai mare devalorizare din ultimii ani. Chiar dacă și restul monedelor naționale din regiune au înregistrat deprecieri, moneda ungară pare a fi cae mai afectată. Doar rubla rusească a înregistrat scăderi mai mari. Moneda ucraineană, țară lovită de război, a avut performanțe mai bune decât forintul.