Ungurii, la un pas de colaps! Riscă să piardă miliarde de euro. Acuzații grave de la Bruxelles

Ungaria. Sursă: Butenkow | Dreamstime.com

Ungaria ar putea să piardă fondurile europene. Instituțiile europene anchetează Guvernul pe care îl acuză că a făcut achiziții publice suspecte. În plus există îndoieli privind independența justiției. În schimb, oficialii de la Budapesta acuză că nu a avut cum să încalce normele pentru că nu au primit finanțare europeană.

Ungaria nu se dezminte. După ce a fost acuzată de Bruxelles că a făcut achiziții suspecte și că afectează independența justiției, oficialii de la Budapesta au făcut din nou declarații dure la adresa UE.

Prezentă la Consiliul de Afaceri Generale de la Luxemburg unde se va discuta declanșarea procedurii statului de drept împotriva Ungariei, ministrul Justiției, Judit Varga, a spus că  „Guvernul de la Budapesta trebuie să fie fidel electoratului său care nu împărtăşeşte preocuparea Bruxellesului“, potrivit EFE.

Judit Varga  a ținut să menționeze că Ungaria este deschisă la dialog. „Putem suporta criticile şi să răspundem îngrijorărilor, dar respingem standardele duble şi stigmatizarea", a mai spus ministrul.

Potrivit sursei citate Varga a menţionat că Budapesta nu a primit încă notificarea oficială din partea serviciilor executivului european și a răspuns că Ungaria nu are cum să încalce normele de cheltuire a unor fonduri pe care încă nu le-a primit.

Acuzații grave de la UE

Ursula von der Leyen a spus că sunt suspiciuni cu privire la anumite achiziții publice, dar și îndoieli cu privire la funcționarea independentă a organelor judiciare, cum ar fi procuratura. Ea a trimis o scrioase anul trecut Guvernului Orban în care a cerut lămuriri precise. Și Curtea Europeană de Justiție a cerut informații. Guvernul de la Budapesta a trimis în final un răspuns, după termenul limită, dar acesta se pare că nu a mulțumit nici liderii europeni, nici organele judiciare.

Procesul ar urma să dureze câteva luni. Dacă verdictul va fi unul nefavorabil Ungariei, aceasta riscă sancțiuni financiare, inclusiv pierderea fondurilor europenei. În aceeași situație se află și Polonia, care scapă pe moment nepedepsită. Unul dintre motive ar fi faptul că această țară trebuie să facă acum față unui val mare de refugiați din Ucraina.

Planul lui Orban

Viktor Orban, premierul ungar, are însă un plan diferit pentru a atrage fondurile europene. Acesta i-a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care își prezintă intenția de a utiliza o parte din împrumuturile PNRR pentru activități umanitare, în contextul războiului din Ucraina și a crizei refugiaților. Potrivit oficialului, este vorba de aproximativ 9 miliarde de euro.