Evenimentul Zilei > Justitie > Ungurii ÎL PROTEJEAZĂ pe fostul deputat Marko Attila, acuzat de un PREJUDICIU URIAŞ de 89 de milioane de euro
Ungurii ÎL PROTEJEAZĂ pe fostul deputat Marko Attila, acuzat de un PREJUDICIU URIAŞ de 89 de milioane de euro

Ungurii ÎL PROTEJEAZĂ pe fostul deputat Marko Attila, acuzat de un PREJUDICIU URIAŞ de 89 de milioane de euro

Cooperarea judiciară dintre România și Ungaria merge ca pe roate când vine vorba despre românii care trebuie extrădați în țara vecină. Viceversa nu mai este valabilă, cazul cel mai elocvent fi ind al fostului deputat UDMR, Marko Attila

De aproape doi ani, Ungaria refuză să îl predea autorităților judiciare din România pe fostul deputat UDMR, Marko Attila, acuzat că a produs bugetului de stat, împreună cu alte 11 persoane, un prejudiciu care se ridică la 89 de milioane de euro. Marko Attila a făcut parte din comisia care a dispus acordarea unor despăgubiri „umflate”, de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

După ce a fost pus sub acuzare, Marko Attila a fugit în Ungaria, unde premierul țării vecine, Viktor Orban, i-a promis sprijin și protecție. Cu alte cuvinte, că nu va fi extrădat. Între timp, în România, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul parlamentar. În plus, pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare în lipsă, care nu a fost pus niciodată în aplicare.

Un fost ofițer al unui serviciu secret din România susține că, cel mai probabil, fostul deputat UDMR a fost agent al serviciilor secrete din Ungaria, de aceea beneficiază de protecție din partea statului ungar. „Altfel nu se explică refuzul nemotivat al autorităților ungare de a executa mandatul de arestare emis pe numele lui Marko Attila. O astfel de protecție se acordă, de regulă, doar foștilor spioni, deconspirați de serviciile de contrainformații. Trebuie să ne gândim și la faptul că acest politician al UDMR a ocupat funcții de secretar de stat sau deputat, în România”, spune un fost ofițer al unui serviciu secret din România. Marko Attila este pe prima pagină a celor mai căutați cetățeni români, de pe site-ul Poliției Române.


Autoritățile române, mult mai cooperante


În comparație cu autoritățile din Ungaria, România a executat a doua zi un mandat de arestare emis de Tribunalul din Nyregyhaza, Ungaria, în ceea ce îl privește pe medicul român, Dan Stamatiu (foto), acuzat de omor, tentativă de omor și utilizare ilegală a armelor de foc. Medicul român lucra în țara vecină de 28 de ani, iar în ultimii ani a avut o relație cu Valeria Leventy. Inițial, s-a spus că bărbatul doar o curta insistent pe aceasta. Când femeia a decis să se întoarcă la soțul ei și la gemenii de șapte ani, Stamatiu a decis să o lichideze, fapt ce s-a și întâmplat.

Pe lângă femeia care a murit, Stamatiu l-a împușcat în cap și pe soțul ei. Tragedia a avut loc în data de 31 august, la ora 15.30, după care Stamatiu a fugit la Cluj, unde s-a ascuns în apartamentul unui taximetrist, prieten cu el. Acolo a fost găsit de polițiștii români de la Serviciul de Investigații Criminale, din cadrul IPJ Cluj, o zi mai târziu, adică în data de 1 septembrie, la ora 16.

A doua zi, pe 2 septembrie, românul a fost prezentat Curții de Apel Cluj care a decis să îl extrădeze pentru a fi anchetat de autoritățile judiciare maghiare. Astfel, în mai puțin de 48 de ore, Dan Stamatiu era prins și extrădat pentru a fi anchetat pentru faptele sale grave.