Începând cu mijlocul lunii martie, românii vor putea să completeze chestionarul online de recensământ. Totuși s-a creat o discuție aprinsă pe baza acestui subiect, comunitatea maghiară din România fiind extrem de deranjată de faptul că nu au subcategorii. Au fost solicitate unele modificări, însă Guvernul a ținut cont doar de una singură.
Chestionarul de recensământ a fost finalizat de către Guvernul României. Autoritățile au decis să modifice încadrarea identității secuiești, la cererea comunității maghiare. Aceasta a fost introdusă ca o subcategorie a minorității naționale maghiare. Deși s-a cerut și includerea identității ceangăilor, autoritățile au decis ca aceasta să rămână în continuare ca o subcategorie opțională a categoriei „alte naţionalităţi”. Ceangăi nu vor fi incluși la categoria minorității naționale maghiare.
Ținem să precizăm faptul că, inițial, chestionarul de recensământ nu oferea opțiunea de a alege identitatea secuiască sau ceangăiască. De fapt, naționalitatea maghiară era singura fără subcategorii. Proiectul cuprindea șase subcategorii pentru naționalitatea română, cinci pentru naționalitatea germană și 13 subcategorii pentru naționalitate romă.
Acest lucru a declanșat o dispută aprinsă în Ținutul Secuiesc. În România, minoritățile au dreptul la folosirea limbii materne în instituțiile publice sau pentru amplasarea inscripțiilor în limba maternă în spații publice în funcție de procentul etnic obţinut la recensământ.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, le-a cerut maghiarilor din Transilvania să-şi trăiască identitatea regională într-o altă formă, iar la recensământ să se declare maghiari.
Situația a fost rezolvată într-o oarecare măsură după ce Zoltán Zakariás, deputat din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a anunțat că a iniţiat, împreună cu József Kulcsár Terza, deputat al Partidului Civic Maghiar (PCM), includerea în formularul de recensământ a subcategoriilor secui și ceangău, subordonate identității maghiare.
Cum se va desfășura recensământul din 2022
„Este un chestionar care va fi construit pe câteva secțiuni importante. Sunt informații referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale. Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane”, a spus Tudorel Andrei, președintele INS.
Chestionarul va putea fi completat online începând cu data de 14 martie până în 15 mai. După această dată, recenzorii vor merge la oameni pentru a-i recenza, în perioada 16 mai-17 iulie.