Ungurii dau lovitura Europei, în plin război! Se întâmplă la graniţa României. Decizia care îi afectează pe refugiații din Ucraina

Ungurii dau lovitura Europei, în plin război! Se întâmplă la graniţa României. Decizia care îi afectează pe refugiații din Ucraina Sursă: Sjankauskas | Dreamstime.com

Ungaria nu susține propunerea Comisiei Europene ca refugiații ucraineni să beneficieze de protecție temporară. Mai mult, oficialii de la Budapesta susțin că această opinie este îmbrățișată și de Polonia, Cehia și Slovacia. Este vorba despre țările care fac parte din Grupul de la Vișegrad.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat că țara sa nu este de acord ca persoanele care se refugiază din Ucraina să primească statut de protecţie temporară. Propunerea a venit din partea Comisiei Europene, după cum transmite Reuters.

Gulyas a motivat că poziţia comună a statelor Grupului de la Visegrad este de a nu susţine propunerea venită de la Bruxelles. Grupul de la Visegrád este o organizație de cooperare formată din patru state din Europa Centrală, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Oficialul din Ungaria a precizat că sunt deja în vigoare reguli clare de azil, iar Ungaria le va acorda statut de refugiați tuturor celor care vin din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisia Europeană a propus miercuri acordarea de protecţie temporară pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Conform reglementărilor în vigoare, protecţia temporară ar include, printre altele, acordarea unui permis de şedere, acces la piaţa forţei de muncă, la asistenţă şi beneficii sociale.

O decizie va fi adoptată în urma unei întâlniri a miniștrilor de interne din țările membre ale Uniunii Europene.

Sursă: Lukasz Kasperek | Dreamstime.com

Restricții introduse de Ungaria la graniță

Miercuri, Ungaria a introdus, pentru mai multe ore, mai multe restricții, la intrarea în țară, pentru refugiații din Ucraina. Aceasta în condițiile în care zeci de mii de oameni încearcă să se refugieze în țări mai sigure, amenințați de război.

Conform noilor reguli, restrictive, intrarea pe teritoriul Ungariei era permisă doar în baza unui pașaport biometric, a unui permis de şedere sau viză Schengen. Or, foarte puțini refugiați dețineau astfel de documente.

Restricțiile au fost ridicate seara, în urma unei discuții telefonice purtată de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu și omologul său maghiar, Peter Szijjarto.

Ministrul român a anunţat, miercuri, că, în urma discuţiei avute cu omologul său ungar acesta l-a informat că Ungaria a decis să revoce măsura anunţată anterior.

https://www.reuters.com/world/europe/hungary-will-not-veto-eu-sanctions-russia-orban-2022-03-03/

Sursa: arhiva EVZ

Viktor Orban schimbare de atitudine

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat joi că ​Ungaria își va reconsidera obiectivele de politică externă având în vedere invazia din Ucraina, El a precizat, însă, că-și dorește relații reciproc avantajoase cu Moscova. Premierul maghiar a precizat că toate acordurile sale cu Vladimir Putin au fost îndeplinite până acum. Însă, a precizat, odată cu începerea războiului, a apărut o nouă situație și pentru Ungaria.

„Nu vom împiedica UE să impună sancțiuni împotriva Rusiei. Unitatea UE este de o importanță capitală acum”, a spus premierul ungar.

Declarațiile lui Orban, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, reprezintă o schimbare de poziție a acestuia. De-a lungul timpului, el a fost un opozant constant al sancțiunilor impuse de UE Rusiei și a cerut reanalizarea acestora.

Unii analiști sunt de părere că această schimbare are loc în contextul alegerilor programate pentru luna viitoare, în Ungaria. Viktor Orban încearcă să capitalizeze de pe urma valului de simpatie la adresa Ucrainei.