Premierul Ungariei a autorizat, luni, 7 martie, desfășurarea de trupe militare ale alianței NATO pe teritoriul său. Decretul semnat de Viktor Orban, stabilește, însă, condiții foarte clare privind Ucraina: măsurile luate de Budapesta pentru furnizarea de arme nu se aplică în cazul acesteia.
Premierul Viktor Orban a semnat decretul prin care a autorizat desfășurarea de trupe militare NATO în țară. Cu toate acestea, Budapesta își va menține notă discordantă față de celelalte state ale Uniunii Europene și nu va trimite echipament militar către Ucraina.
Trupele militare NATO se pot desfășura în Ungaria
„Ungaria permite desfășurarea de trupe NATO în vestul Ungariei și furnizarea de arme prin teritoriul său către alte state membre NATO”, relatează Reuters, citând decretul amintit.
Documentul prevede, de asemenea, că măsurile luate de Viktor Orban pentru furnizarea de arme prin teritoriul său nu se extind la Ucraina.
Ungaria își menține poziția privind furnizarea de arme
Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a anunțat la începutul lunii martie că țara sa nu va trimite nici trupe militare și nici armament către Ucraina, aflată în război cu Rusia. Mai mult, guvernul condus de Viktor Orban nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale.
Această măsură ar avea drept scop menținerea securității în țară, a declarat Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo.
„Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (…) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (…) şi că nu vom fi atraşi în acest război”, a declarat Szijjarto.
El a făcut aceste declarații după întrevederea cu ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla.
Viktor Orban nu riscă destrămarea relației cu Putin
Relația de prietenie dintre șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban și președintele Rusiei, Vladimir Putin, este deja cunoscută. Premierul ungar este considerat unul dintre susținătorii politicii rusești la nivelul Uniunii Europene.
Ungaria a semnat, anul trecut, cu Gazprom, un contract de furnizare a gazelor naturale, pe termen lung, în condiții favorabile Budapesta.
Începând din 2009, cei doi s-au întâlnit aproape în fiecare an. În urmă cu câteva săptămâni, fără a ţine cont de criza din Ucraina, Orban s-a deplasat la Moscova, în Rusia. El i-a făcut o vizită lui Vladimir Putin.
Totuși, Viktor Orban a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, însă a făcut-o abia după ce s-a confruntat cu un protest masiv, la Budapesta, organizat de opoziție.
În altă ordine de idei, peste două luni, în Ungaria au loc alegeri parlamentare, iar șansele lui Viktor Orban de a recâștiga un nou mandate sunt considerabil mai mici decât în trecut.