Primul transport de combustibil nuclear, pe calea aerului, din Rusia spre Ungaria, a sosit la destinație. Energia nucleară nu este supusă sancțiunilor economice impuse Rusiei, astfel că dată fiind situația din Ucraina, furnizarea de resurse de acest tip se va face, de acum, pe cale aeriană. În cursa sa spre țara de destinație, avionul rus a trecut prin spațiul aerian al Belarusului, Poloniei și Sloveniei.
Joi, 7 aprilie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite printr-un mesaj postat pe Facebook, că un avion rus a traversat trei state din Europa, în drumul său spre Ungaria.
„Noi am putut să facem să aterizeze pentru prima oară un avion rus cu combustibil nuclear, care a traversat Belarusul, Polonia şi Slovenia”, spune ministrul.
Transport nuclear spre Ungaria, dinspre Rusia
Mai mult, Peter Szijjarto transmite că nu se vor mai efectua transporturi pe uscat, ci pe calea aerului.
„Până acum, acest transport se efectua pe calea ferată, prin Ucraina. Însă, din cauza războiului, acest lucru este imposibil.
Energia nucleară este exceptată de la regimul sancţiunilor Uniunii Europene (UE)”, mai transmite oficialul.
Viktor Orban, atacat chiar în ziua alegerilor din Ungaria
Președintele Ucrainei l-a atacat dur pe premierul Ungariei, Viktor Orban chiar în ziua alegerilor parlamentare din 3 aprilie. Volodimir Zelenski a vorbit deschis despre care este situația la zi în războiul cu armata rusă.
La finalul mesajului de pe Tegram, după ce a prezentat situația din Ucraina, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Viktor Orban că are legături puternice cu Rusia și că nu adoptă o conduită bazată pe sinceritate.
„Aceasta se cheamă onestitate, care domnului Orban îi lipseşte. Probabil a pierdut-o undeva, în timpul contactelor cu Moscova”, a spus Zelenski.
Sectorul energetic trebuie eliminat de pe lista de sancțiuni, spune Orban
Conform oficialului ungar, violența nu este o soluție pentru țara sa, deși recunoaște că situația din Ucraina este una problematică, informează RADOR.
„Condamnăm războiul, mai ales că este aici în vecinătatea noastră. Spunem nu violenţei! Suntem alături de aliaţii noştri şi toate acestea sunt importante, dar cel mai important este ca Ungaria să rămână în afara acestui conflict armat”, a declarat Viktor Orban.
Ungaria este interesată de o lume economică liberă
Sistemul economic dezvoltat de Ungaria ar putea fi pus în pericol de eventuala implicare în conflictul NATO-Federația Rusă.
„Ungaria a construit un sistem deschis de relaţii comerciale şi de investiţii, adică este interesată de o lume liberă, interoperabilă care însă, acum, este îngreunată de război. Prin urmare, întreaga strategie de comerţ exterior a Ungariei trebuie adaptată la situaţia actuală”, mai adaugă Orban.
Având în vedere situația economică dinainte de războiul declarat pe 24 februarie de Rusia contra Ucrainei, sancțiunile impuse ca urmare a acestei acțiuni militare sunt mult mai puternice.
„Ungaria este interesată nu doar din punct de vedere sufletesc, ci şi din punct de vedere al buzunarului să fie pace cât mai curând posibil pentru a putea recâştiga unele dintre pieţele diminuate din cauza războiului”, atrage atenția Orban.