Ungaria vrea o plasă de siguranţă de 15-20 de miliarde de euro

Ungaria vrea o plasă de siguranţă de 15-20 de miliarde de euro

Negocierile dintre Ungaria şi Fondul Monetar Internaţional ar putea rezulta într-un acord de ajutor cuprins între 15 şi 20 de miliarde de euro pe o perioadă de trei-patru ani, a declarat secretarul de stat Mihaly Varga.

Guvernul de la Budapesta şi experţii FMI şi UE vor avea, în următoarele trei zile discuţii informale, în avanpremiera negocierilor oficiale, care vor începe anul viitor.

Secretarul de stat Mihaly Varga a declarat, într-un interviu acordat portalului origo.hu, că autorităţile de la Budapesta speră să finalizeze discuţiile cu creditorii internaţionali până la finele lunii ianuarie a anului viitor.

"Având în vedere calendarul de rambursare, ne putem imagine un acord pe o perioadă de trei sau patru ani în valoare de 15-20 miliarde de euro", a declarat Mihaly Varga. Acesta a precizat că mărimea pachetului va depinde şi de evoluţiile de pe pieţele de obligaţiuni, astfel că suma ar putea fi mai mică, dacă Executivul condus de Viktor Orban decide că Ungaria are nevoie de o plasă de siguranţă doar pentru anul următor. Tot de 20 de miliarde de euro a avut nevoie şi în 2008

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria a fost primul stat european care a avut nevoie de spijin financiar în 2008. Acesta s-a ridicat la 20 de miliarde de euro. La venirea la putere a premierului Viktor Orban s-a decis încetarea colaborării cu FMI. Oficialul maghiar a precizat, însă, că de data aceasta Ungaria nu vrea un împrumut.

"Ungaria nu are nevoie de un împrumut extern. La finele lunii noiembrie am rambursat două miliarde de euro din împrumutul FMI/UE convenit în 2008 şi următoarea rambursare semnificativă, aproximativ 960 milioane de euro, este la finele primului trimestru al anului următor. Astfel încât, până la finele lunii martie suntem în siguranţă", a declarat secretarul de stat Mihaly Varga.

Budapesta trebuie să rostogolească anul viitor obligaţiuni în valoare de 3.190 de miliarde de forinţi, şi 3,34 miliarde de euro din precedentul acord de finanţare cu FMI.