Ungaria se ţine tare: „UE să plătească pentru GARDUL nostru anti-IMIGRANŢI!”

Ungaria se ţine tare: „UE să plătească pentru GARDUL nostru anti-IMIGRANŢI!”

Ungaria nu se lasă intimidată de Uniunea Europeană şi continuă să îi ceară să participe la costurile construcţiei de la graniţa cu Serbia.

Budapesta îşi menţine poziţia potrivit căreia Comisia Europeană ar trebui să contribuie la costurile gardului ridicat de Ungaria de-a lungul graniţei sale cu Serbia la începutul crizei migraţiei, a afirmat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres. 

 

În cadrul briefingului său de presă săptămânal, Lazar a precizat că executivul Uniunii Europene a respins cererea Ungariei către UE de a finanţa jumătate din costurile gardului de la frontiera ungaro-sârbă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a refuzat cererea Ungariei de sprijinire a construcţiei gardului, spunând că executivul european nu consideră că nu se justifică ajutorul pentru construirea gardului sau cheltuieli suplimentare referitoare la migraţie. 

 

Janos Lazar a afirmat că guvernul ungar este uimit de răspunsul Comisiei, precizând că securizarea graniţelor Ungariei a oprit valul de migraţie ilegală prin Balcani în 2015. Închiderea rutei Balcanilor a ajutat Europa să controleze procesul migraţiei, a mai spus el. 

 

În opinia lui Lazar, este nedemn de cultura cooperării europene de a priva Ungaria de posibilitatea unor subvenţii la care ea are dreptul. El a acuzat Comisia Europeană că lucrează cu duble standarde. Alte ţări, precum Bulgaria, au primit sprijin european chiar pentru construirea unor astfel de garduri, în timp ce Comisia, în opinia sa, a plătit migranţi să intre în blocul comunitar. 

 

''Insistăm asupra faptului că gardurile sunt mai degrabă soluţia, nu organizarea migraţiei'', a spus Lazar. 

 

Relaţiile dintre Bruxelles şi Budapesta vor fi influenţate în continuare de problemă în acest an, a precizat el, mai ales de când executivul UE se aşteaptă să iniţieze distribuirea de migranţi aflaţi deja în Europa, cu relocarea altor 50.000 de migranţi. ''Toate acestea contravin valorilor europene'', a mai spus Lazar.