Ungaria și Italia vor o Europă a statelor naționale suverane
- Iuliu Vlădescu
- 11 aprilie 2024, 16:35
Guvernele Ungariei şi Italiei acționează împreună pentru o Europă a statelor naționale suverane. Aceasta înseamnă o Uniune Europeană care se protejează de migrație și este competitivă la nivel internațional, scrie Magyar Hirlap.
Ungaria și Italia susțin o Europă a statelor naționale suverane
Guvernele ungar și italian susțin o Europă a statelor naționale suverane și puternice, a declarat marţi, la Roma, pentru Agenţia de Presă MTI secretarul ungar de stat responsabil cu programele de ajutorare a creștinilor persecutați, Azbej Tristan, la finalul consultărilor sale guvernamentale şi bisericeşti.
Azbej Tristan a spus că împreună cu ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Edmondo Cirielli, au discutat despre implicarea comună în Africa, sprijinirea creștinilor persecutați și viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.
„Am fost de acord că este crucială consolidarea acelor forțe politice care susțin viziunea unei Europe care este puternic și consecvent reprezentată de guvernele italian și ungar”, a subliniat Azbej Tristan.
Acesta a adăugat: „Toate acestea înseamnă o Uniune Europeană în care statele naționale suverane și puternice lucrează împreună, și în care birocrația și politica de la Bruxelles nu încearcă să diminiueze suveranitatea statelor membre prin șantaj și alte metode, o Uniune Europeană care se protejează de migrație şi este competitivă la nivel internaţional”.
Azbej Tristan, întâlnire cu Edmondo Cirielli
Întâlnirea cu Edmondo Cirielli a oferit ocazia „de a compara convingerile și obiectivele politice privind rolul Uniunii Europene în lumea largă, în special în zonele de criză din Africa și Orientul Mijlociu și în țările în curs de dezvoltare”.
În ceea ce privește politica de dezvoltare, Roma și Budapesta „au puncte comune foarte puternice și apropiate”, a subliniat secretarul de stat, menţionând: „Atât guvernul italian, cât și cel ungar susțin că migrația ilegală nu trebuie gestionată, ci stopată. Credem împreună și chiar construim împreună politica noastră de sprijin internațional, astfel încât să putem diminua migrația în cel mai eficient și mai uman mod, datorită sprijinului local. De asemenea, pentru guvernul italian este important ca cetăţenii din Africa să beneficieze de sprijinul de care au nevoie pentru a-și crea un viitor pe termen lung pe pământul lor natal, fără emigrare”.
Tristan Azbej a explicat reprezentanților Guvernului italian rolul asumat de Ungaria în Africa, în special în regiunea Sahel, în cadrul căruia Hungary Helps a deschis o reprezentanță în Ciad, unde desfășoară activități umanitare, de dezvoltare și de sprijinire a păcii.
O Europă statelor naționale suverane și creștinii
Ungaria şi Italia consideră drept o cauză importantă sprijinul creștinilor persecutați și care trăiesc în minoritate. În acest scop, Ungaria a fost prima ţară din lume care a înființat o unitate guvernamentală în 2016, iar anul trecut Guvernul de la Roma a numit un comisar special responsabil cu libertatea religioasă și pentru creștinii persecutați. Comisarul special, Davide Dionisi, a discutat, de asemenea, cu Azbej Tristan. "Am convenit să transformăm comunitatea de valori în acțiuni comune", a spus Azbej Tristan, subliniind că Hungary Helps și organizația parteneră italiană, AICS, au început negocierile.
La sediul internațional al Ordinului Suveran al Maltei de la Roma, Tristan Azbej i-a mulțumit cancelarului Riccardo Paterno di Montecupo, în numele Guvernului ungar, pentru parteneriatul dintre statul ungar și bisericile creștine, precum și organizațiilor cu credinţă creștină, în special pentru Serviciul de Caritate Ungar al Ordinului de Malta, care acoperă domeniile social, sanitar educațional, precum și asistență internațională. Serviciul de Caritate Ungar al Ordinului de Malta este partenerul Hungary Helps, în Siria şi Kenya.
Ungaria, bine văzută la Vatican
Cancelarul și-a exprimat recunoștința pentru cooperarea Hungary Helps în Liban și a pledat pentru continuarea şi în viitor a cooperării de succes, încheiate în 2019.
În cadrul întrevederilor, părţile au abordat şi chestiunea privind asigurarea asistenţei umanitare pentru victimele civile ale războiului din Ucraina și ale conflictului din Gaza.
Cardinalul Michael Czerny, șeful departamentului Sfântului Scaun responsabil cu politica de dezvoltare internațională, și-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru cooperarea Guvernului ungar cu organizațiile și bisericile creștine din întreaga lume.
(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADPR RADIO ROMÂNIA)