Ungaria și Cehia sabotează un mare proiect românesc! Va fi scandal
- Mihai Soica
- 19 mai 2020, 08:59
După de la Măgurele a fost construit un centru de cercetare, unde funcționează cel mai puternic laser din lume, totul sub denumirea Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI–NP), Ungaria și Cehia au început un sabotaj pe față, dorind să construiască un alt centru similar, din care România să fie exclusă.
Pentru cine nu știe, ”laserul de la Măgurele”, este unul de intensitate foarte mare, ”primul laser de 10 petarwati din lume”, tehnologia folosită fiind cea mai avansată la acest moment.
Recent, Dragoș Ciuparu, secretar de stat în domeniul Cercetări, a anunțat că Cehia și Ungaria au solicitat Comisiei Europene să finanțeze un alt proiect de cercetare, în cadrul unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare, din care România să nu facă parte.
”Mă aștept ca la Comisia Europeană acest proiect să fie respins, întrucât contravine flagrant deciziei de aprobare a proiectelor ELI. Pentru că aceasta decizie [din 2012 prin care executivul european a aprobat construirea celor 3 facilități de cercetare ELI – N.Red.] spune că toți cei 3 pillars [pilonii din România, Cehia și Ungaria care formează proiectul paneuropean de cercetare ELI], la sfârșitul fazei de construcție a infrastructurii, trebuie să constituie un European Research Infrastructure Consortium, adică un ERIC. Ori doar 2 dintre aceste piloni nu pot constitui ERIC-ul fără cel de-al treilea", a afirmat Dragoș Ciuparu.
La nivel guvernamental se dorește a se trimite o scrisoare de protest către comisarul europeană pentru Cercetare și Educație, Mariya Gabriel, prin care se să se reclame această intenție a Cehiei și Ungariei.
”Probabil vom trimite o scrisoare comisarului Mariya Gabriel, în care ne vom prezenta punctul de vedere că în opinia noastră propunerea de constituire a unui ERIC cu doar 2 din cei 3 pillars contravine deciziei Comisiei Europene de aprobare a infrastructurilor de cercetare din cele 3 state și că suntem deschiși în continuare discuțiilor. Că România vrea să se alăture consorțiului, dar că procesul de negociere trebuie să continue și să fie ascultat și punctul de vedere al României", a mai spus Dragoș Ciuparu, fiind citat de edupedu.ro.