Schimbări la plata cu cardul. Care sunt avantajele

Schimbări la plata cu cardul. Care sunt avantajelePlata cu cardul. Sursa foto: Pixabay

Camera Deputaților a adoptat un proiect legislativ care propune eliminarea obligației de emitere a bonurilor fiscale pentru plățile realizate cu cardul. Proiectul modifică OUG 28/1999 privind utilizarea caselor de marcat electronice și urmează să fie promulgat. Conform noilor prevederi, bonurile fiscale va deveni opționale pentru tranzacțiile cu cardul, fiind emis doar la cererea clientului. Măsura ar aduce reduceri semnificative de costuri pentru comercianți, prin eliminarea hârtiei în acest gen de tranzacții, dar ar aduce beneficii și consumatorilor.

Orice măsură care reduce timpul petrecut la cozi este binevenită

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în colaborare cu Asociația Română a Băncilor evidențiază o creștere semnificativă a utilizării cardurilor în tranzacțiile zilnice, astfel că măsura de eliminare a bonurilor fiscale la plata cu cardul ar simplifica modul în care se fac cumpărăturile. La ora actuală, conform IRES, 37% dintre români folosesc mai mult sau exclusiv cardul (cu 7% mai mult față de 2022), 32% utilizează card și numerar în egală măsură, în vreme ce, doar 11% dintre consumatorii români preferă exclusiv numerarul, o scădere față de cei 13% din 2022. La nivel național, România are 21,7 milioane de carduri active, iar gradul de incluziune financiară în rândul adulților a ajuns la 71%.

Asociația Marilor Rețele Comerciale consideră că eliminarea bonurilor fiscale reprezintă un pas în direcția modernizării și eficientizării procesului de vânzare. Reprezentanții asociației au declarat că „orice măsură care simplifică experiența clientului și reduce timpul petrecut la cozi este binevenită.” Totodată, aceștia au subliniat că utilizarea aplicațiilor digitale permite consumatorilor să aibă acces la istoricul cumpărăturilor, eliminând necesitatea bonurilor tipărite. În plus, eliminarea utilizării hârtiei ar permite comercianților să facă economii, care, cel puțin în parte, ar putea să se ducă spre ieftinirea unor produse.

În marile rețele comerciale, unde evaziunea fiscală este minimă, măsura este văzută ca o oportunitate de a reduce costurile și impactul asupra mediului. Bonurile tipărite sunt percepute ca fiind depășite, în special în contextul în care tehnologia permite alternative digitale eficiente.

Bonurile fiscale rămân esențiale pentru micii comercianții

Reprezentanții comercianților mici și mijlocii sunt mai rezervați față de această schimbare.

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, a explicat că bonurile fiscale rămân esențiale pentru construirea unei relații de încredere cu clienții. "Mulți clienți verifică prețurile pe bon, iar lipsa acestuia ar putea genera confuzie sau chiar neîncredere", a declarat el.

În plus, magazinele ar putea întâmpina dificultăți tehnice în adaptarea softurilor pentru a elimina emiterea automată a bonurilor. În cazul punctelor de self-service, unde ieșirea din magazin se face după scanarea bonului, implementarea noii măsuri ar necesita schimbări logistice semnificative.

Automatele de produse, un caz aparte la plata cu cardul

Un amendament suplimentar prevede că automatele comerciale nesupravegheate, care funcționează exclusiv cu plăți electronice, nu vor mai necesita dotarea cu case de marcat fiscale. Potrivit inițiatorilor, măsura urmărește reducerea consumului de hârtie, argumentându-se că plățile cu cardul sunt deja fiscalizate prin sistemele bancare.

Prin urmare, în cazul automatelor nesupravegheate de produse (vending machine), schimbarea este însă salutată unanim, datorită simplificării operațiunilor. Pentru automatele comerciale nesupravegheate, noua prevedere este considerată o măsură logică și binevenită. Plățile efectuate la aceste dispozitive sunt, de regulă, de mică valoare, iar emiterea bonului fiscal a fost percepută ca o cerință inutilă.

„În cazul vending machine, eliminarea casei de marcat este o soluție practică, care simplifică mult lucrurile atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori”, a subliniat Feliciu Paraschiv, conform termene.ro. Pe de altă parte, măsura ar modifica semnificativ comportamentul de cumpărare la aceste automate, având în vedere că, în foarte multe cazuri plata se face prin utilizarea de monede sau bancnote și mai puțin prin utilizarea cardurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News