Autoritățile de la Budapesta au anunțat că sancțiunile UE nu vor afecta securitatea energetică a țării. Ungaria nu vrea să renunțe la relațiile cu Rusia în acest domeniu. A semnat chiar anul trecut un contract cu Gazprom.
Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat cu Ungaria nu va fi afectată din punct de energetic de noile sancțiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană. Oficialul a mai spus că Grupul MOL își poate continua producţia de petrol în compania rusească BauTex, relatează Reuters.
Într-un mesaj video postat de rețelele sociale, Peter Szijjarto a susținut că este important ca Guvernul de Budapesta să menţină unitatea europeană privind sancţiunile economice, dar a spus din nou că Ungaria are „o linie roşie, care este securitatea resurselor sale energetice.”
Nu renunță la gazul rusesc
Premierul Viktor Orban, recunoscut pentru relațiile sale de prietenie cu Vladimir Putin, a condamnat războiul din Ucraina, dar a susținut că relațiile bilaterale cu Rusia nu trebuie tăiate.
Ungaria a semnat, anul trecut, cu Gazprom, un contract de furnizare a gazelor naturale, pe termen lung, în condiții favorabile Budapesta.
Începând din 2009, cei doi s-au întâlnit aproape în fiecare an. În urmă cu câteva săptămâni, fără a ţine cont de criza din Ucraina, Orban s-a deplasat la Moscova, în Rusia. El i-a făcut o vizită lui Vladimir Putin.
Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook un video în care a spus că Uniunea Europeană nu va impune sancțiuni economice asupra gazului natural sau a petrolului rusesc.
„Cea mai importantă chestiune pentru noi a fost rezolvată într-un mod favorabil: nu vor exista sancţiuni care să se aplice gazului sau petrolului. Prin urmare, aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură în următoarea perioadă”, a transmis Viktor Orban, potrivit capital.ro.
Noi sancțiuni pentru Rusia
Uniunea Europeană a decis luni, 14 martie, noi sancțiuni pentru Rusia. Acestea vor fi transpuse în legislație de Comisia Europeană și Consiliul UE. Potrvit g4media.ro care citează surse ale UE noile sancțiuni sunt următoarele:
Embargo pe importul din de produse din fier și oțel din Federația Rusă
Înghețarea activelor deținute în UE de 15 oligarhi ruși printre care se numără Roman Abramovici
Embargo pe exportul în de produse de lux în Federația Rusă
Restricții privind cooperarea în sectorul militar
Restricții privind investițiile companiilor europene în sectorul energetic din Rusia, precum și privind finanțarea proiectelor energetice ce au legătură cu Federația Rusă
Embargo total pentru exportul de tehnologie pentru industria energetică a Federației Rusie
Excluderea unor noi bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT