Ungaria e pe față de partea lui Putin. Budapesta vrea încetarea focului în Ucraina și negocieri de pace

Ungaria e pe față de partea lui Putin. Budapesta vrea încetarea focului în Ucraina și negocieri de paceVladimir Putin și Viktor Orban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, spune că Budapesta dorește o încetare a focului în Ucraina și începerea discuțiilor pentru o așa-zisă pace, care ar fi extrem de convenabilă Kremlinului.

El a mai afirmat, în cadrul unei întâlniri cu omologul său francez, că Franța și alte țări occidentale consideră că Ucraina ar trebui să continue operațiunile militare, iar negocierile de pace ar trebui să înceapă doar atunci când statul ucrainean va avea o situație mai favorabilă pe câmpul de luptă, viziune total diferită de cea a Budapestei.

Occidentul așteaptă condiții militare mai favorabile pentru negocierile privind Ucraina, a afirmat șeful diplomației maghiare Peter Szijjarto, care a mai spus că poziția tuturor celorlalte țări europene diferă din multe puncte de vedere de poziția Budapestei.

„Ne-am dori să vedem o încetare a focului și începerea discuțiilor de pace [în Ucraina] imediat. Se pare că poziția Franței, ca și poziția tuturor celorlalte țări europene, este diferită de a noastră", a spus Szijjarto într-un interviu acordat jurnaliștilor maghiari și difuzat pe pagina sa de Facebook.

Șeful Ministerului de Externe ungar a explicat că țările occidentale „se așteaptă la condiții mai favorabile pentru începerea negocierilor în ceea ce privește situația militară” pentru Ucraina.

„Credem că suferința oamenilor ar trebui oprită imediat. Este nevoie de pace acum", a spus Szijjarto. 

Franța și Ungaria nu vor sancțiuni pentru energia nucleară

El a menționat că atât Ungaria, cât și Franța și-ar dori ca pacea să fie restabilită în Ucraina, dar întrebarea este cum și în ce interval de timp va fi posibilă atingerea acestui obiectiv.

„Deci, există o diferență de abordări” pentru rezolvarea acestei probleme, a adăugat ministrul. Potrivit acestuia, Ungaria „respectă” alte opinii, pentru că „întregul sistem de relații dintre diferite țări ar trebui să se bazeze pe respect reciproc”.

Szijjarto a spus că jumătate din timpul consultărilor sale cu Colonna la Paris a fost dedicat conflictului din Ucraina. De asemenea, miniștrii au discutat despre energia nucleară și au convenit că sancțiunile UE nu ar trebui să se aplice organizațiilor și întreprinderilor ruse din această industrie.