Ungaria este gata să dezvolte în continuare cooperarea cu țările Grupului de la Visegrad, care este considerată o adevărată poveste de succes, și să strângă și mai mult relațiile comerciale și economice, a anunțat ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, joi, la Budapesta, relatează Agenția de Presă MTI.
Ce s-a întâmplat la „Visegrad 4 Business Conference”
La evenimentul numit „Visegrad 4 Business Conference”, șeful dilomației ungare a subliniat mai întâi că cooperarea cu țările Grupului de la Visegrad este un element foarte important al strategiei de politică externă a Ungariei, această cooperare este o adevărată poveste de succes care a îmbunătățit poziția Ungariei, Republicii Cehe, Poloniei și Slovaciei în Europa.
Péter Szijjártó a afirmat că omenirea trăiește în prezent într-o epocă a pericolelor și a adăugat că Europa Centrală își amintește bine, din păcate, cât de mult se poate pierde din cauza sferelor de influență ale lumii.
În Europa Centrală cu toții am experimentat ce înseamnă să fii asuprit dinspre Est și ce înseamnă că Occidentul ne-a uitat, a spus ministrul de extene, subliniind că cele patru țări s-au susținut reciproc și în anii de tranziție, iar în acest an pot sărbători împreună a douăzecea aniversare de la aderarea la Uniunea Europeană.
„Regiunea Europei Centrale a devenit motorul economiei europene”
De fapt, ne-am întors acolo unde ne-am aparținut întotdeauna, a spus, menționând: „Suntem mândri că statele Grupului de la Visegrad s-au dezvoltat atât de rapid și spectaculos. În esență, regiunea Europei Centrale a devenit motorul economiei europene. Este mult mai bine să trăiești într-o lume bazată pe cooperare liberă și comerț liber, decât în cea anterioară, care era împărțită în mod artificial în diferite sfere de influențe”.
Prin urmare, Péter Szijjártó și-a exprimat regretul că vocile și inițiativele care vizează separarea economiilor estice și occidentale devin din ce în ce mai frecvente în UE.
În opinia ministrului de externe, este vorba despre o politică greșită, deoarece izolarea ar putea cauza daune grave economiei continentului, care oricum nu este în stare bună.
Péter Szijjártó la summitul Visegrad
Péter Szijjártó și-a exprimat nemulțumire din cauza faptului că modelul anterior de creștere economică, care s-a bazat pe o combinație de tehnologii occidentale avansate și surse de energie din Est, a fost acum lichidat și nimic nu i-a luat locul.
El a considerat problematic faptul că, în consecință, companiile din Europa plătesc astăzi de două până la trei ori mai mult pentru energie electrică și de trei până la patru ori mai mult pentru gaze naturale față de concurenții lor americani.
Ungaria este în favoarea conectivității în loc de împărțirea lumii în sfere de influențe, motiv pentru care Guvernul a anunțat strategia de neutralitate economică, care se bazează pe realitatea fizică și nu pe o abordare ideologică, a arătat ministrul de externe, menționând: Ungaria a devenit un punct de întâlnire important pentru investitorii estici și occidentali, astfel țara se află printre cele trei țări din lume în care toate cele trei mărci germane de mașini premium au acum fabrici și cinci dintre cei mai mari zece producători estici de baterii electrice au decis să investească aici.
În Ungaria, susținem că realitatea fizică nu trebuie ideologizată. Tocmai de aceea este important să menținem o bună funcționare a cooperării energetice și cu Estul, deoarece aceasta poate asigura în viitor competitivitatea economiei noastre, a subliniat Szijjártó, care a adăugat: Sursele de energie trebuie și pot fi schimbate doar dacă primim o ofertă mai bună.
Cât de interconectate sunt țările din Grupul de la Visegrad
Până acum nu am primit o ofertă mai bună. Iarna este foarte greu de încălzit cu declarații politice, este nevoie de gaze naturale și petrol. În final, ministrul a subliniat încă o dată importanța cooperării țărilor Grupului de la Visegrad și a menționat că accentul ar trebui să fie pus pe probleme pragmatice.
El a evidențiat că Slovacia este acum al doilea cel mai important partener comercial al Ungariei, ceea ce reflectă cu fidelitate „punctul de vedere pragmatic și abordarea practică a celor două guverne”.
Polonia este al treilea partener comercial al Ungariei, iar Cehia se află pe locul șase. În prezent, 180 de companii poloneze, 476 de companii cehe și 975 de companii slovace funcționează în Ungaria, asigurând locuri de muncă pentru aproximativ 30.000 de oameni, a precizat șeful diplomației ungare, adăugând: De aceea, votez în favoarea îmbunătățirii cooperării economice […]. În cooperare cu Consiliul Exportatorilor Slovaci ne propunem să atingem noi recorduri în ceea ce privește comerțul dintre cele două țări și cu celelalte țări ale Grupului de la Visegrad, potrivit Magyar Nemzet.
(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)