Ungaria ratifică azi aderarea Suediei la NATO

Suedia în NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Parlamentul ungar se pregătește să aprobe luni aderarea Suediei la NATO, acesta fiind ultimul pas pentru țara nordică care își dorește să devină membră a Alianței Nord-Atlantice după invadarea Ucrainei de către forțele ruse.

Suedia a avut o așteptare îndelungată, iar parcursul către aderarea la NATO a fost plin de obstacole. În plus față de negocierile dificile cu Turcia, care au fost finalizate printr-un vot pozitiv în luna ianuarie, au apărut întârzieri din partea liderului naționalist ungar Viktor Orban.

Ce solicită Ungaria

Premierul Ungariei, care a dat acordul de principiu cu mult timp în urmă, a solicitat totuși "respect" din partea autorităților de la Stockholm, pe care le consideră prea critice față de politica sa, înainte de a finaliza procesul, informează AFP.

În cele din urmă, situația s-a deblocat în ultimele săptămâni, vizita de vineri a prim-ministrului suedez Ulf Kristersson marcând finalul unui "proces lung de reconstruire a încrederii", conform declarațiilor premierului Orban.

Programat pentru luni, votul din Parlamentul de la Budapesta, care va avea loc în jurul orei 16:20 (15:20 GMT), nu se așteaptă să aducă surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deținută de coaliția de guvernare. Opoziția va vota și ea în favoarea aderării Suediei la NATO, cu excepția formațiunii de extremă dreapta Patria Noastră.

Sursa Foto- Dreamstime

Este nevoie de unanimitate pentru aderarea Suediei la NATO

Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită acordul tuturor celor 31 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, este în așteptare din mai 2022. Suedia și-a anunțat candidatura în contextul ofensivei Kremlinului în Ucraina, la fel ca și Finlanda, care a devenit membră NATO în aprilie 2023.

Pe parcursul acestei perioade, Ungaria a invocat diverse motive. Unii experți au interpretat această abordare ca fiind o strategie de șantaj a Budapestei pentru a obține concesii din partea UE, inclusiv deblocarea miliardelor de euro din fondurile congelate în prezent, în timp ce alții au văzut în această atitudine un semn al apropierea premierului Viktor Orban de președintele rus Vladimir Putin și de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Încă patru avioane Gripen suedeze pentru Ungaria

Pentru a consolida această colaborare, cele două țări au anunțat că Budapesta va achiziționa patru avioane de luptă din Suedia, ceea ce va consolida flota actuală de 14 avioane Gripen ale Ungariei.

Contractul încheiat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.

Având în vedere statutul privilegiat pe care l-a construit Ungaria ca membru al NATO și UE, menținând și chiar consolidând relațiile cu Rusia, s-ar fi crezut că Budapesta nu ar avea atât de multe motive să fie preocupată de securitatea națională și nu ar urma tendința de creștere a bugetelor de apărare care afectează Europa în prezent.

Practic, acordul reprezintă o modificare a contractului existent între FMV și guvernul Ungariei, semnat inițial în decembrie 2001, care prevedea achiziția a 14 avioane de vânătoare Gripen C/D pentru Forțele Aeriene Ungare. Prin urmare, recenta modificare a contractului, semnată de Ministerul Apărării din Ungaria și FMV pe 23 februarie 2024, permite extinderea flotei de Gripen a Ungariei la un total de 18 aeronave.

Turcia și Ungaria au blocat aderarea Suediei la NATO

Turcia şi Ungaria, două state apropiate de Rusia lui Vladimir Putin, cu regimuri iliberale, au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO. Șefii celor două guverne, Recep Tayyp Erdogan și Viktor Orban au apelat la tot felul de cereri și de pretexte pentru a amâna o decizie.

Erdogan a anunţat în octombrie 2023 că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la NATO. Însă acest lucru s-a întâmplat abia la finalul anului trecut.