UNGARIA acuză ROMÂNIA că îi blocheză accesul la gazele RUSEȘTI

UNGARIA acuză ROMÂNIA că îi blocheză accesul la gazele RUSEȘTI

Asigurarea transportului gazelor naturale rusești prin Turcia către Europa Centrală trebuie realizată cât mai repede, a spus ieri Viktor Orban, premierul Ungariei, în timpul unei vizite a omologului său turc Ahmet Davutoglu la Budapesta. Aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale este blocată practic de România și Croația prin nerealizarea conductelor de interconectare, a mai spus Orban, scrie agenția MTI, citată de Agerpres.

„Trebuie să acționăm pentru a aduce gazul din Turcia via Serbia către Europa Centrală și Ungaria”, a declarat Orban la conferința de presă comună cu premierul Davutoglu. „El a precizat că obiectivul acestor eforturi este 'asigurarea aprovizionării cu gaze a Ungariei după anii 2019-2020”, a spus Orban.

Acesta a amintit de abandonarea proiectului South Stream, care impune găsirea unor rute alternative de aprovizionare cu gaze rusești — evitând teritoriul Ucrainei—, varianta sugerată de Rusia fiind un gazoduct care să treacă prin Turcia.

Viktor Orban a adăugat că „Ungaria este practic blocată” de România și Croația, în condițiile în care cele două țări nu au realizat conductele de interconectare necesare, notează MTI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drept urmare, el a insistat că țara sa nu are altă opțiune în afara gazoductului ce ar aduce gazele rusești prin Turcia.