UNESCO a decis: Asmara, capitala Eritreei, PATRIMONIU MONDIAL

UNESCO a decis: Asmara, capitala Eritreei, PATRIMONIU MONDIAL

Eritreenii au susţinut întotdeauna că nu există în Africa nici un alt oraş cum este capitala lor, Asmara, şi UNESCO le-a confirmat sentimentul înscriind sâmbătă oraşul pe lista patrimoniului cultural mondial, informează France Presse.

Decizia, anunţată la Cracovia, unde este reunit până în 12 iulie Comitetul patrimoniului mondial, încununează un lung efort al autorităţilor din Eritreea pentru recunoaşterea de către comunitatea internaţională a arhitecturii unice a oraşului. Acesta deţine în special o sală de bowling în stil art-deco cu ferestre colorate şi o staţie de alimentare care arată ca un avion pe cale să decoleze. 

Aceasta este prima înregistrare a unui sit din Eritrea pe lista patrimoniului mondial. 

''Recunoaşterea oraşului ca sit de patrimoniu de o valoare universală excepţională ne umple de o imensă mândrie şi bucurie, dar în acelaşi timp şi de un sentiment de responsibilitate şi datorie'', a declarat delegatul permanent al Eritreei pe lângă Unesco, Hanna Simon, invitând ''lumea întreagă'' să viziteze Asmara. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta este o veste bună pentru ţara din Cornul Africii care are o imagine proastă în Europa, unde debarcă mulţi migranţi eritreeni care fug de represiunea din ţara lor, scrie agenţia franceză de presă. 

Marcată de prezenţa italiană din 1869, integrată în Africa de Est italiană în 1936, Eritreea a fost o colonie până în 1941, sub dictatura fascistă a lui Benito Mussolini, şi arhitectura futuristă din Asmara datează în mare măsură din această perioadă, informează Agerpres

Arhitecţi ale căror proiecte nu-şi găseau doritori în oraşele conservatoare din Europa au migrat la Asmara. La acea vreme, jumătate din locuitorii săi erau italieni şi capitala era numită ''Piccola Roma'' sau ''Mica Roma''. 

Clădirile moderniste ale altor oraşe din Eritrea au fost distruse în timpul lungului războiul de eliberare împotriva Etiopiei. Cele din Asmara au supravieţuit şi oraşul a fost declarat în 2001 monument naţional de către guvern, care l-a numit ''Oraşul de Vis'' al Africii. 

Dar eforturile de a restabili faţadele de marmură şi pilonii în stil roman ai teatrelor şi cinematografelor s-au lovit de lipsa de fonduri şi de forţă de muncă calificată, recunosc autorităţile municipale. 

Comitetul patrimoniului mondial al UNESCO a înscris anterior sâmbătă dimineaţa şi o altă ''premieră'' africană, plasând pe aceeaşi listă centrul oraşului angolez M'Banza-Kongo, fosta capitala a regatului Kongo.