Erupțiile radio rapide sau „fulgerăturile luminoase de unde radio” de o milisecundă în spațiu sunt unul dintre cele mai mari mistere ale cosmosului.
Unde radio misterioase îi intrigă pe astronomi. Sunt descrise ca fiind erupții luminoase sau „fulgerături de unde radio” de către specialiști, având o durată de o milisecundă.
Undele radio, un mister cosmic
Prima astfel de undă radio a fost detectată în 2007. De atunci, alte câteva sute au fost detectate în diferite colțuri ale universului.
Fiecare undă poate produce, într-o zecime de o secundă, o cantitate de energie echivalentă cu cea pe care o generează Soarele nostru într-un an.
Iar astronomii nu înțeleg ce le cauzează. Ar putea să provină din găurile negre din centrul galaxiilor, stelele neutronice și quasari. Nu este cunoscut dacă provin de la o civilizație avansată care este în căutarea de noi forme de viață inteligentă și emite semnale aidoma civilizației umane terestre.
Astronomii caută indicii despre proveniența undelor radio
Ce este FRB?
Fenomenul FRB este însă diferit. Observaţiile făcute cu ajutorul radiotelescoapelor sugerează că provine de la o stea neutronică cunoscută. Stele neutronice sunt nuclee stelare extrem de dense, care se rotesc cu rapiditate în jurul propriilor axe. Materia din care sunt alcătuite nu este formată din atomi, ci doar din neutroni. O astfel de stea are o masă extrem de mare dar este foarte mică ca dimensiune – având masa Soarelui la o dimensiune nu mai mare decât a unui oraş. O linguriţă de materie de pe o stea neutronică ajunge să cântărească mai mult decât muntele Everest, potrivit Live Science.