Unde va plaseaza banii fondurile de pensii

Unde va plaseaza banii fondurile de pensii

Majoritatea fondurilor de pensii autorizate pe Pilonul II vor fi cu risc moderat, dar apar si ofertele pentru clientii mai indrazneti.

Administratorii de pensii se inghesuie sa-si prezinte ofertele pentru pensiile obligatorii (Pilonul II). Ieri si-au prezentat fondurile autorizate pe Pilonul II AIG Fond de Pensii si Generali Fond de Pensii. Cu o zi inainte, Allianz-Tiriac si-a prezentat oferta pe Pilonul II.

Un alt administrator de pensii private, Aviva, a anuntat ieri un pas strategic: achizitia a 99,8% din actiunile Certinvest, cea mai veche companie autohtona de administrare a activelor. Pensiile pe Pilonul II sunt obligatorii pentru cei cu varste de pana la 35 de ani si optionale pentru cei cu varste intre 35 de ani si 45 de ani.

Cu risc mediu

„Administratorii de pensii s-au orientat catre risc mediu. AIG Fond de Pensii se afla la limita dintre risc mediu si ridicat”, a explicat directorul general al AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, citat de Mediafax.

AIG Fond de Pensii va investi 70% din activele pe care le va administra pentru Pilonul II in instrumente cu grad de risc moderat. Investitiile vor fi orientate preponderent catre obligatiuni guvernamentale si neguvernamentale, titluri de stat si certificate de trezorerie. Aproximativ 20% din active vor fi investite in actiuni tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romania si din spatiul economic european.

Restul de 10% va fi investit in obligatiuni emise de autoritatile locale din spatiul economic european si in valori mobiliare din statele europene. Fondul de pensii autorizat de Allianz-Tiriac pe Pilonul II va investi 705 din active in instrumente cu risc scazut (67,5% in titluri de stat emise din tari ale UE, 1% in titluri de stat emise de Japonia, Canada si SUA si 1,5% in obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale).

Oferta pentru cei care vor sa riste mai mult

Generali Fond de Pensii va investi 45% din activele fondului autorizat pe Pilonul II, Aripi, in instrumente cu grad de risc crescut, precum obligatiuni, instrumente ale pietei monetare, actiuni listate si titluri de participare. Restul de 55% din valoarea activelor va fi investit in instrumente cu risc scazut.

„Consideram ca aceasta structura investitionala este una moderna, care va asigura unul dintre cele mai bune randamente de pe piata, pastrandu-se parametrii de siguranta si stabilitate”, a declarat directorul general al companiei, Ioan Vreme.

Ne puteți urmări și pe Google News