Condamnat la 15 ani de îmchisoare în dosarul „Revoluţiei de la Timişoara” – din care a ispăşit efectiv o treime – Victor Atanasie Stănculescu a fost degradat militar prin aceeaşi decizie, astfel că nu va avea parte de onoruri militare.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis, ieri, condoleanţe familiei lui Victor Atanasie Stănculescu, afirmând că acesta „a contribuit la ieşirea din totalitarism şi revenirea la democraţie”.


Ca urmare a pedepsei adiacente condamnării la 15 ani de închisoare, cea a degradării, fostul general nu va avea  parte de onoruri militare


„Indiferent de controversele pe care le-a stârnit activitatea sa, în decembrie 1989, în calitatea de adjunct al Ministrului Apărării Naţionale, a contribuit la succesul Revoluţiei Române şi apoi la structurarea noilor instituţii ale statului român. Formaţia sa militară, seriozitatea şi profesionalismul său au fost calităţi pe care leam apreciat, şi care l-au caracterizat, în ciuda tuturor încercărilor prin care a trecut în ultimii ani”, a declarat Ion Iliescu.

A suferit un AVC

Fostul general Victor Atanasie Stănculescu a murit într- un azil de bătrâni, duminică, la vârsta de 88 de ani. Cu aproximativ 10 zile înainte, acesta suferise un atac vascular cerebral, în urma căruia fusese internat.

Pe 20 mai 2014, după ispăşirea a cinci ani din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat, Victor Stănculescu a fost eliberat condiţionat. În 24 martie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea lui Victor Stănculescu şi a coinculpatului său din proces, Mihai Chiţac (n.r. – decedat în 1 noiembrie 2010), cu privire la pretinsele nereguli din procesul prin care au fost condamnaţi.

Te-ar putea interesa și: