Americanii sunt probabil cei mai pricepuți când vine vorba de „grătar”. Curțile și parcurile din Statele Unite sunt pline de oameni care se adună în jurul grătarului și petrec timp împreună. Însă, oricât de renumite ar fi aptitudinile americane, mulți ar spune că acestea nu se pot compara cu cultura cărnii din Argentina sau Africa de Sud.
Istoria nu este clară cu privire la originea termenului „grătar”( n.r. barbecue). O explicație este că provine de la „barbacoa”. Acesta este un termen folosit de exploratorii spanioli pentru a descrie tehnica de gătit a populației indigene Taino din Caraibe.
În orice caz, grătarul, așa cum îl știm astăzi, acoperă mai multe metode de gătit: pe grătar, deasupra gropilor de foc, sub pământ și în cuptoare de lut. Există variații și obiceiuri regionale în destinații din America de Sud până în Africa și Asia.
Citiți mai departe pentru a afla că experiența grătarului este o tradiție universală, nu doar una americană.
Grătar în Africa de Sud
Braai-ul sud-african (n.r. „grătar” în afrikaans) este cel mai important obicei culinar al națiunii. Aici, întâlnirea frecventă a prietenilor și a familiei în jurul unor bucăți suculente de friptură, cârnați și frigărui de pui traversează toate granițele rasiale și socio-economice. Niciun alt loc nu face „Sunday Funday” mai bine ca orașele.
Carnea din Argentina
Mulți spun că Argentina va fi pentru totdeauna „marea doamnă” a cărnii la grătar. Ca și cultura braai din Africa de Sud, afinitatea Argentinei pentru grătar este mai înrădăcinată decât în Statele Unite. Participarea aproape săptămânală la un asado (n.r. „grătar”) sociabil și plin de viață este o regulă.
„Pentru cel mai bun asado, ar trebui să gătești un cârnat dulce de porc și de vită, turtă dulce, intestine și cârnați”, a spus argentinianul Guillermo Pernot, partener-șef al Cuba Libre Restaurant & Rum Bar.
Cum este grătarul în Japonia
Yakitori este un preparat preferat în Japonia. Acesta constă în carne de pui tăiată cubulețe, asamblată pe frigărui de bambus și gătită pe un strat de cărbuni încinși. Variantele de yakitori sunt etichetate în funcție de părțile de pui.
Definiția sa s-a extins pentru a include orice aliment preparat pus pe grătar. Aici sunt vizate inclusiv legumele, fructele de mare, carnea de porc, dar și de vită. Deși există mai multe modalități de a savura yakitori, bloggerița de călătorii Tanya Spaulding își împărtășește sfaturile pentru o plăcere maximă.
„Cel mai bun mod de a savura yakitori este fie de la un vânzător ambulant, fie stând pe podea în yukata (un fel de kimono de vară), gătindu-ți frigăruile pe shichirin (un mic grătar cu cărbuni) în mijlocul mesei”, susține ea.
Pasionații de grătar trebuie să meargă în Brazilia
Pasionații de grătar cu apetit mare vor adora churrasco-ul din Brazilia (n.r. în portugheză și spaniolă înseamnă „grătar”).
Cei mai mulți vizitatori ai Braziliei își vor lua porția de grătar la o churrascaria, unde chelnerii restaurantului furnizează o cantitate nesfârșită de bucăți de carne la grătar direct la mesele clienților. Deși churrascaria braziliană este cea mai renumită, se găsește și în alte câteva țări, inclusiv Bolivia, Ecuador, Guatemala și Portugalia.
Și în Filipine, lucrurile stau bine
Lechon (n.r. în spaniolă „porc de lapte”) este un porc întreg, tras în țeapă, prăjit pe un pat de cărbuni sau în cuptor. Mulți filipinezi declară că acest deliciu gustos este mâncarea lor națională.
Lechon-ul gătit pe insula filipineză Cebu este adesea considerat cel mai bun din țară.
Ce se mănâncă în India la grătar
Puiul indian iconic tandoori este considerat o mâncare pentru grătar. Mâncarea tandoori își trage numele de la tandoor, cuptorul de lut asemănător unui cazan, în care mâncăruri precum pâinea, puiul, fructele de mare și alte tipuri de carne sunt gătite sub cărbunele încins.
„Arta tandoor își are originea în urmă cu secole ca stil nomad de gătit în Asia Centrală. Aici, mâncarea era gătită pe gropi cu cărbuni și carnea era friptă la proțap”, spune Manjit Gill, bucătar-șef corporativ pentru ITC Hotels.
„Bucătăria Tandoori, așa cum o cunoaștem astăzi, a fost introdusă la sfârșitul anilor 1940 în India de după partiție. Atunci, oamenii au descoperit că era mai bine să gătească carnea într-un tandoor”, a continuat acesta.
Grătarul în Asia
„Surprinzător, în ciuda numelui, Taiwanul este originea grătarului mongol. Acesta constă în combinația de carne feliată, tăiței și legume gătite rapid pe o suprafață metalică circulară plată”, dezvăluie Erin Yang, pasionată de călătorii și originară din Taiwan.
Grătarul mongol este o tendință alimentară relativ nouă, apărută în Taiwan în anii 1950. Aceasta este influențată de teppanyaki japonez și stir-fry chinezesc. Este, de asemenea, popular în anumite regiuni din China.
„Fie că împărțiți un picior de miel între patru sau cinci prieteni, fie comandați o singură frigăruie de miel, așteptați-vă să consumați carne înroșită în pudră de chili, semințe de chimen și sare”, a spus Monica Weintraub, blogger culinar și de călătorii din Beijing.
Cum este în Fiji și în Samoa
Tradiția grătarului din Fiji are mai mult o abordare subterană în comparație cu alte națiuni. „Spre deosebire de multe alte stiluri de grătar, grătarul fijian este gătit într-un „lovo”, un cuptor de pământ”, a spus Erin Yang. Lovo implică pietre fierbinți plasate într-o gaură mare în pământ pentru a permite gătitul lent afumat.
Descoperirea mâncării afumate în groapă este întâmpinată cu bucurie de către ospătari, probabil din cauza orelor lungi de așteptare până la finalizarea gătitului.
Umu, versiunea din Samoa a grătarului, este similară obiceiurilor de gătit subterane ale lovo din Fiji.
Avichai Ben Tzur, un scriitor de călătorii care a petrecut mult timp în Pacificul de Sud, descrie pregătirea grătarului ca fiind o sarcină de familie, conform cnn.com.
Grătarul în Peru
Unul dintre cele mai importante obiceiuri tradiționale incașe din Peru este pachamanca. În limba quechua înseamnă „oală de pământ”. Se referă la săparea pentru a crea un cuptor de pământ și a căptuși groapa cu pietre încălzite de foc pentru a găti mâncarea.
O varietate de cartofi, porumb, leguminoase și carne marinată sunt învelite în frunze de bananier și puse în cuptorul de pământ timp de câteva ore.
Pachamanca autentică se servește stând pe pământ și are loc mai ales la ocazii speciale. De asemenea, se servește și în timpul recoltei din februarie și martie.