Unde şi la ce preţuri găseşti locuinţe ieftine în Europa
- Valentin Roman
- 28 februarie 2011, 14:38
Pentru românii care dispun de lichidităţi în vederea unor investiţii imobiliare, marile oraşe europene vin cu preţuri mai accesibile decât cele practicate în urmă cu doi-trei ani.
Oraşele Europei care prezintă interes pentru români, fie din punct de vedere al rezidenţei permanente sau al turismului, au oferte imobiliare la preţuri mult inferioare celor practicate în urmă cu doi-trei ani.
De pildă, în Madrid, unul dintre oraşele Spaniei care concentrează o comunitate numeroasă de români, preţurile apartamentelor sunt cu aproximativ 25% mai mici faţă de cele înregistrate în perioada 2007-2008, spune Marciana Dafi, agent imobiliar spaniol.
Astfel, în prezent, un apartament cu două camere şi suprafaţa de 55 de metri pătraţi (mp), construit în anul 1984 şi situat în zona San Martin de Valdeiglesias, costă 60.000 de euro.
Prin comparaţie, la Barcelona, în cartierul Raval, o locuinţă cu caracteristici similare are un preţ de cel puţin 100.000 de euro. În cazul în care doriţi să cumpăraţi o proprietate aici, trebuie să aveţi în vedere câteva aspecte legale. Concret, după ce aţi ales proprietatea dorită, trebuie să obţineţi un document din partea Registrului Proprietăţilor din Spania, care să vă asigure că locuinţa este liberă de sarcini şi ea aparţine celui care anunţa vânzarea. Ulterior, se încheie un act de vânzare-cumpărare, autentificat de notar, taxele tranzacţiei, suportate de cumpărător, ridicându- se la 6% din preţ.
Locuinţă în Thessaloniki la 65.000 de euro
Al doilea oraş ca mărime al Greciei, Salonic (pe numele său grecesc Thessaloniki), atrage mulţi români, care lucrează sau desfăşoară afaceri aici, ori, mai nou, care cumpără proprietăţi imobiliare în vederea exploatării turistice a acestora, potrivit unor agenţi imobiliari locali. Pentru cei interesaţi, există oferte precum un apartament cu două camere şi suprafaţa de 67 mp, într-un bloc din zona Kalamaria construit în anul 2005, cu un preţ de strigare de 75.000 de euro negociabil. Preţul include un loc de parcare şi centrală termică proprie.
O altă variantă mai ieftină, de 65.000 de euro, este un apartament de 84 mp, din 1978, localizat în zona Stauroupoli. Pentru a cumpăra orice fel de proprietate imobiliară în Grecia, veţi avea nevoie de asistenţa unui avocat local. El va verifica situaţia locuinţei şi istoricul ei. La notar, veţi achita o taxă de 2% din valoarea proprietăţii, în timp ce impozitul plătit către stat va fi de 9-11%.
Hamburg, oportunităţi de la 43.840 de euro
Unul dintre cele mai mari centre urbane ale Germaniei, Hamburg, raportează în prezent ieftiniri destul de importante ale preţurilor locuinţelor, astfel că cei interesaţi de această zonă pot achiziţiona apartamente la preţuri care pornesc de la 43.840 de euro. Este cazul unei locuinţe cu două camere şi suprafaţa de 52 de metri pătraţi, construită în 1975. Preţul include şi un loc de parcare.
Taxele notariale se ridică la 6-7% din preţul negociat cu vânzătorul. De asemenea, trebuie reţinut că agenţiile imobiliare din Germania percep un comision de 5-6% din preţul tranzacţiei.
Cel mai mare centru urban al Turciei, Istanbul, continuă să se dezvolte într-un ritm ameţitor, dovadă în acest sens stând zecile de proiecte rezidenţiale aflate în desfăşurare. Pentru o locuinţă nouă, cu două camere, situată în zona Bezlikduzu, cumpărătorii vor plăti 49.000 de euro. Apartamentul are o suprafaţă de 48 de metri pătraţi, iar preţul include şi un loc de parcare.
Pentru a fi siguri că achiziţionaţi o locuinţă cu statut legal, este necesar să colaboraţi cu o agenţie imobiliară serioasă, deoarece, în Istanbul, în anul 2005, era raportat un număr de peste 600.000 de locuinţe construite ilegal. După identificarea proprietăţii, veţi încheia un contract de rezervare şi veţi achita un avans cuprins între 4.500 şi 8.000 de euro, proces urmat de semnarea unui precontract, moment în care se mai plăteşte 30% din preţ. Actul final se semnează odată cu achitarea restului din suma negociată şi după achitarea taxelor notariale, de aproximativ 1,5%. "În ultimii doi ani, pe fondul ieftinirilor, a crescut cu 20% numărul străinilor care au cumpărat case în zona Madrid."MARCIANA DAFI, agent imobiliar din Spania
ATENŢIE
Documentaţi-vă privind legislaţia locală!
Înainte de a proceda la demararea procesului de achiziţie a unei case într-o altă ţară, este indicat să vă documentaţi serios cu privire la paşii pe care îi aveţi de urmat. În majoritatea cazurilor, se recomandă contactarea unei agenţii imobiliare sau a unui avocat din ţara respectivă, care să analizeze proprietatea de care sunteţi interesaţi, înainte de a fi necesară o deplasare la faţa locului, scutindu-se, în acest mod, anumite cheltuieli.
De asemenea, având în vedere că taxele şi impozitele pe tranzacţii diferă de la o ţară la altă, este important să verificaţi cât aveţi de plătit ulterior achiziţiei, pentru a fi siguri că va încadraţi în bugetul propus şi disponibil.
COMPARAŢIE
Exemple de apartamente cu 2 camere care costă sub 100.000 de euro