Unde pot fi asistaţi bolnavii de cancer în stadii terminale

Unde pot fi asistaţi bolnavii de cancer în stadii terminale

Cu aproximativ 500.000 de români bolnavi de cancer, România se situează în vârful clasamentelor de gen. Doar puţini dintre aceştia au acces la asistenţă specializată când se află în fază terminală.

Peste 40.000 de bolnavi de cancer mor anual în România. Unii pacienţi ajunşi în fază terminală îşi pot găsi "alinarea" în ultimele clipe ale vieţii în centrele de îngrijire paliativă.

Numărul acestor centre e mult mai mic decât e nevoie, iar banii oferiţi de stat sunt tot mai puţini. "Pentru pacienţii cu cancer, orice dorinţă poate fi ultima. Grav e că, la noi, pacienţii cu cancer trec de la diagnostic direct la îngrijire paliativă, neavând acces nici măcar la îngrijirile de bază", spune Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor cu Afecţiuni Cronice din România. Pentru îmbunătăţirea calităţii în centrele existente, precum şi extinderea lor va avea loc o campanie de informare a populaţiei şi perfecţionare a medicilor.

Mai multe centre în Capitală şi în Braşov

Bucureşti, Ilfov şi Braşov sunt trei puncte-cheie în care bolnavii de cancer aflaţi în stadiu avansat au cele mai multe şanse să primească îngrijiri acasă sau în centre specializate.

"Tratamentul la domiciliu al unui bolnav cronic costă 100 de lei pe vizită. Internarea într-un centru specializat depăşeşte 300 de lei pe zi, incluzând me dicaţia, analizele, cazarea şi altele", explică Daniela Moşoiu, medic primar oncolog cu su praspecializare în îngrijiri paliative. Aceste costuri sunt suportate de stat, prin casa de asigurări, sau de sponsori.

Există şi zone în care centrele specializate şi medicii care oferă asistenţă sunt în număr mai mic: Iaşi, Buzău, Bistriţa-Năsăud. În schimb, partea de nord, sud-vest, dar şi Moldova sunt pe lista neagră, în multe judeţe de aici neexistând nici măcar un centru.

Finanţare de 127.000 de dolari

Pentru îmbunătăţirea şi extinderea serviciilor de asistenţă necesare pacienţilor cu boli incurabile şi terminale, Hospice Casa Speranţei (o organizaţie de caritate neguvernamentală) a încheiat un parteneriat cu MSD, lider mondial în industria sănătăţii pentru a primi finanţare.

Cei 127.000 de dolari vor servi la informarea populaţiei şi a poten ţialilor beneficiari despre aceste centre, dar şi specializarea cadrelor medicale. "Vom elabora şi un ghid al familiei pentru pacienţi şi familie. Vor avea loc şi sesiuni de informare a populaţiei în 10 loca lităţi", detaliază Andreea Răchiţeanu, director dezvoltare Naţionale şi Project Manager Hospice Casa Speranţei. UTIL

Acte necesare pentru asistenţă

Pentru a vă putea interna în centre paliative sau pentru a primi asistenţă la domiciliu trebuie să faceţi un dosar în care să includeţi câteva acte. Iată care sunt ele:

  1. biletul de trimitere de la medicul de familie
  2. o copie după buletinul sau cartea de identitate a pacientului
  3. o copie după un cupon de pensie recent sau adeverinţă de muncă vizată la Casa de Asigurări de Sănătate a pacientului
  4. copii după documentele medicale (biletul de ieşire din spital, rezultatele de la tomograf, rezultatele examenului histopatologic etc.)

Dosarul poate fi depus şi de persoana care reprezintă pacientul.

Ne puteți urmări și pe Google News