Unde poate duce o banală inundaţie. Asirom a dat în judecată un bloc întreg din Iaşi

Unde poate duce o banală inundaţie. Asirom a dat în judecată un bloc întreg din Iaşi

Totul a plecat de la o inundaţie. Situaţia este incredibilă ţinând cont ca sutele de familii care locuiesc acolo au de suferit de pe urma acestui proces.

Cateva sute de familii care locuiesc în cele sase scari ale blocului turn 1011, sunt la mana Asirom, după ce firma de asigurări a dat în judecata asociaţia de proprietari dintr-un motiv incredibil. Asirom Vienna Insurance Group a chemat în instanţă Asociatia de Proprietari bloc 1011, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Iasi, având ca obiect “actiune în daune delictuale”, informează site-ul Bună Ziua Iaşi. În spatele acestui proces care afecteaza mii de persoane sta o inundatie minoră din bloc, din urmă cu mai multe luni.

“La parterul blocului, unul dintre locatari detine un spatiu comercial care a apartinut in trecut combinatului Fortus. Acest spatiu a fost inchiriat catre o firma care isi desfasoara activitatea in incaperea respectiva. La un momnet dat, in acel loc a fost o inundatie, cel putin asa au spus cei de acolo. Noi am verificat situatia, nu era nicio avarie si nici nu au fost facute lucrari la retelele interioare in acea perioada. Exista insa un sistem de scurgere care porneste de la etajul unu al blocului si se intinde pana sus. Este posibil ca atunci unul dintre locatari sa fi pus la spalat, apa s-a dus pe acel sistem de scurgere, iar astfel sa se provoace si inundatia. Niciun alt apartament sau un alt spatiu din bloc nu a avut inundatie atunci”, a explicat, pentru bzi.ro, Vasile Arvinte, administrator al Asociatiei de Proprietari bloc 1011 CUG. O judecată de doi bani Pentru a-si recupera prejudiciul, proprietarul spatiului respectiv, Ioan Purice, a apelat la firma de asigurari care, mai departe, s-a indreptat impotriva asociatiei. Dupa ce, in prima instanta, actiunea a fost respinsa, Asirom a facut apel si insista ca asociatia sa plateasca despagubiri de 570 lei. Suma este una modica, insa acest lucru este mai putin important in conditiile in care asociatia se confrunta cu mari dificultati financiare, face ca aceste plati sa fie aproape imposibile pentru ca banii ar trebui achitati de toti locatarii celor 6 scari din blocul turn cu 8 etaje.

“Nici nu stiam ca am fost dati in judecata, pur si simplu ne-am trezit cu instiintarea de la tribunal. Proprietarul spatiului a apelat la firma de asigurari, iar aceasta mai departe a cheamat in instanta asociatia de proprietari pentru recuperarea prejudiciului. In instanta am explicat ca asociatia nu are nicio vina in aceasta situatie. Actiunea le-a fost respinsa initial pentru ca nu existau masuratori concrete facute de ei. Acum insa au facut apel. Suma este de 570 de lei, nu este mare, dar de unde sa o platim? La asociatie sunt probleme atat de mari cu penalitatile ramase din trecut la CET, incat nu putem acoperi nici macar aceasta suma”, a mai spus Vasile Arvinte. Care este pozitia oficialitatilor Ionica Ciobanu, seful Biroului Serviciu Asociatii de Proprietari, a declarat ca, in urma unor reclamatii facute de locatarii din blocul respectiv, au fost desfasurate o serie de controale amanuntite in activitatea financiar-contabila a asociatiei, motiv pentru care au fost aplicate mai multe sanctiuni, ultimele amenzi fiind date chiar in urma cu aproximativ o luna. Reprezentantii Biroului Serviciu Asociatii de Proprietari sustin insa ca nu se pot implica in aceasta speta dintre asociatie si firma de asigurari. Contactati telefonic de reporteri bzi.ro, pentru a oferi un punct de vedere in acest caz, oficialii Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group au solicitat intrebarile in scris, insa nu au oferit încă un raspuns.