Unde greșesc românii când îşi cumpără mașini second-hand. Detaliul care i-ar scuti de necazuri

Unde greșesc românii când îşi cumpără mașini second-hand. Detaliul care i-ar scuti de necazuri Sursa foto: arhiva EVZ

Foarte mulți români aleg să-şi cumpere o mașină second-hand deoarece sunt foarte ieftine, iar una dintre probleme este că majoritatea dintre ei nu țin cont de un detaliu care i-ar scuti de multe probleme.

Foarte puţini dintre români au verificat istoricul unei mașini înainte de o cumpăra. Același studiu mai arată că 26% dintre români cheltuiesc între 1.000 și 3.000 de pentru o mașină second-hand, iar dacă nu fac toate verificările necesare, aceștia riscă să piardă banii rămânând şi cu probleme, potrivit unui studiu realizat de platforma carVertical.

Doar 45% dintre șoferii din România știu ce este un VIN (serie de șasiu)

Pe lângă informațiile despre diferențele dintre utilizatorii, în funcţie de ţară, rapoartele sunt extrem de importante dar nu suficiente: „După cum se dovedește, mulți dintre utilizatorii noștri sunt, în general, destul de pricepuți la tehnologie – și, deși ne iubim comunitatea de pasionați, misiunea carVertical este de a face piața vehiculelor second hand sigură și atractivă pentru șoferii obișnuiți care ar putea să nu fie interesați de aspectele tehnice ale mașinilor.

Rapoartele de istoric al vehiculelor sunt importante, dar nu sunt suficiente. În cele din urmă, trebuie să îmbunătățim calitatea vehiculelor de pe piață, ceea ce înseamnă, în primul rând, educație despre întreținere adecvată. În al doilea rând, înseamnă să găsim noi modalități și să construim noi instrumente pentru a face ca datele auto să funcționeze pentru noi”, a declarat Rokas Medonis, directorul general al carVertical.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 50% dintre anunțurile auto nu menționează țara lor de origine

„Oferind un raport de istoric pentru clienții noștri, reducem riscul de fraudă și le construim încrederea”, a declarat Alexandra Dobre, partener al carVertical.

De asemenea, carVertical introduce un raport complet reînnoit, care va fi mai ușor de înțeles și mai atrăgător pentru diferite tipuri de utilizatori. De exemplu, noul raport va avea mai multe explicații despre înregistrările de date, precum și grafice informative și sfaturi.

„Vrem să facem din raport o experiență mai vizuală, ajutând utilizatorii să ia decizii mai rapide cu privire la vehiculele de care sunt interesați. În plus, noul design ne va ajuta să oferim noi tipuri de informații în viitor”, mai spune Rokas Medonis.

Ce conține istoricul unui mașini second-hand

Raportul VIN (vehicle identification number), poate spune foarte multe informații despre o mașină second hand. Mai exact, istoricul autovehicul enumeră țara de origine a mașinii și anul fabricației, tipul motorului și al șasiului, tipul de combustibil folosit, culoarea caroseriei, tranzacții de proprietate, inspecțiile tehnice (inspecțiile tehnice efectuate la timp sunt deosebit de importante, în special pentru motor, pentru că motorul reprezintă elementul de bază al mașinii) dacă au fost făcute sau nu reparații și anumite schimburi de piese, dacă autovehiculul este înscris într-o bază de date cu mașini furate, sau probleme majore, cum ar fi dacă mașina a fost deteriorată parțial sau total în urma unui accident sau o inundație (în condițiile în care mașina a trecut printr-o inundație, este foarte probabil ca senzorii pentru airbag-uri să nu funcționeze în cazul unui accident), valoarea incidentului, numărul de kilometri, lista cu dotările mașinii, dar și raportul prin numărului VIN, potrivit Agerpres.