Un zimbru de aproape o tonă, văzut prin pădurile Sucevei
- Sergiu Rusu
- 24 august 2011, 20:26
Declarat specie dispărută în România încă de acum 200 de ani, zimbrul, despre care se ştia că există astăzi doar în rezervaţii şi la grădini zoologice, a fost văzut şi în pădurile din judeţul Suceava, au anunţat reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Suceava.
Vasile Condur, pădurarul din cadrul cantonului "Doi Frasini" Boroaia, a văzut animalul legendar în urmă cu câteva zile, în timp ce se afla împreună cu alte patru persoane în pădure, pe o parcelă de exploatare a masei lemnoase.
"M-am întâlnit şi cu ursul în pădure acum câţiva ani, dar nu am fost marcat ca de vederea acestui imens animal. Are undeva la 1000 de kilograme, e impunător, dar nu pot spune că ne-a fost frică de el. Nu a fugit de noi, dar în acelaşi timp ne-a ţinut la distanţă", mărturiseşte pădurarul.
Silvicultorii suceveni au anunţat prezenţa zimbrului şi Asociaţiei Judeţene Vânătorul şi Pescarul, care gestionează vânatul în zona respectivă (Brodina), pentru ca nu cumva acesta să ajungă trofeul vreunui vânător. De asemenea, au fost sesizate şi autorităţile silvice din judeţul Neamţ.
Constantin Nistor, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, are o explicaţie plauzibilă care să justifice prezenţa zimbrului în pădurile din judeţul Suceava.
"Cel mai probabil, zimbrul vine din Neamţ, de peste deal, de la rezervaţia de zimbri "Dragoş Vodă". Am înţeles că aveau un proiect de eliberare a zimbrilor în mediul natural, să trăiască la fel ca pe vremuri", a adăugat şeful de ocol.