Un vulcan subacvatic din Antarctica a declanșat zeci de mii de cutremure. Punct sensibil pentru planetă
- Dosofteea Lainici
- 30 aprilie 2022, 11:45
Un vulcan subacvatic inactiv de lângă Antarctica, s-a trezit, declanșând 85.000 de cutremure. Cutremurele care au început în august 2020, dar care s-au diminuat până în noiembrie a acelui an, reprezintă cea mai puternică activitate înregistrată vreodată în regiune.
„Au existat intruziuni similare în alte locuri de pe Pământ, dar aceasta este prima dată când le-am observat acolo”, a declarat coautorul studiului Simone Cesca, seismolog la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe GFZ din Potsdam. „În mod normal, aceste procese au loc pe scări de timp geologice”, spre deosebire de parcursul unei vieți umane, a spus Cesca. „Astfel, într-un fel, suntem norocoși să vedem asta.”
Un eveniment istoric
Roiul a avut loc în jurul muntelui Orca, un vulcan inactiv care se ridică la 900 de metri de fundul mării în strâmtoarea Bransfield, un pasaj îngust între Insulele Shetland de Sud și vârful de nord-vest al Antarcticii. În această regiune, placa tectonică Phoenix se scufundă sub placa continentală a Antarcticii, creând o rețea de zone de falie, întinzând unele porțiuni ale scoarței și deschizând fisuri în alte locuri, potrivit unui studiu din 2018 din revista Polar Science.
Oamenii de știință de la stațiile de cercetare de pe insula King George, una dintre insulele Shetland de Sud, au fost primii care au simțit zgomotul micilor cutremure. În curând, Cesca și colegii săi din întreaga lume au revenit, dintre care unii colaborau la proiecte separate cu cercetătorii de pe insulă.
Echipa a vrut să înțeleagă ce se întâmplă, dar insula King George este îndepărtată, având doar două stații seismice în apropiere, a spus Cesca. Deci, cercetătorii au folosit date de la acele stații seismice, precum și date de la două stații terestre pentru sistemul global de navigație prin satelit, pentru a măsura deplasarea solului. Ei au analizat date de la stații seismice mai îndepărtate și de la sateliții care înconjoară Pământul care folosesc radarul pentru a măsura deplasarea la nivelul solului, au raportat autorii studiului pe 11 aprilie în jurnalul Communications Earth & Environment.
Magnitudinea cutremurelor din ultima perioadă
Stațiile din apropiere sunt destul de simple, dar au fost bune pentru detectarea celor mai mici cutremure. Între timp, stațiile mai îndepărtate folosesc echipamente mai sofisticate și pot astfel picta o imagine mai detaliată a cutremurelor mai mari. Prin reunirea acestor date, echipa a reușit să creeze o imagine a geologiei de bază care a declanșat acest roi de cutremur, a spus Cesca.
Cele mai mari două cutremure din serie au fost un cutremur cu magnitudinea 5,9 în octombrie 2020 și un cutremur cu magnitudinea 6,0 în noiembrie. După cutremurul din noiembrie, activitatea seismică a scăzut. Cutremurele păreau să miște solul de pe Insula Regelui George cu aproximativ 11 centimetri, a constatat studiul. Doar 4% din această deplasare ar putea fi explicată direct de cutremur; oamenii de știință bănuiesc că mișcarea magmei în crustă reprezintă schimbarea dramatică a solului.
„Ceea ce credem noi este că magnitudinea 6 a creat cumva niște fracturi și a redus presiunea digului de magmă”, a spus Cesca. Dacă a existat o erupție subacvatică la muntele subacvatic, probabil că s-a întâmplat în acel moment, a adăugat Cesca. Dar până în prezent, nu există nicio dovadă directă pentru o erupție; pentru a confirma că vulcanul masiv cu scut și-a aruncat vârful, oamenii de știință ar trebui să trimită o misiune în strâmtoare pentru a măsura batimetria sau adâncimea fundului mării și a o compara cu hărțile istorice, a spus el potrivit Live Science.