Cei 12 tineri din judeţul Suceava care erau cărăuşi ai reţelelor inter na ţionale de stupefiante au primit din partea judecătorilor, miercuri, 136 de ani de închisoare. Decizia a fost luată de Tribunalul Suceava.
Sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, iar mulţi dintre ei au fost, din 2007, cărăuşi, pentru ca mai apoi să fie transformaţi în racolatori, aşa cum au demonstrat procurorii DIICOT Suceava.
Testaţi cu morcovi
Infractorii aplicau un reportoriu variat pentru transportul drogurilor. Cele mai simple vizau disimularea stupefiantelor în bagaje cu fund dublu, acoperite cu condimente, ori fel de fel de plante pentru a nu fi depistate de câinii antidrog.
Metoda originală folosită însă mai des de traficanţi era aceea de a duce marfa la destinaţie prin înghiţirea capsulelor cu droguri. Un cărăuş tansporta, la fiecare rută, zeci de capsule cu o greutate fiecare de până la 12 grame.
"O singură caşetă dacă se spărgea, cărăuşul ar fi murit în maximum 10 minute", dezvăluie un ofiţer Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO).
Unul dintre cărăuşii suceveni a declarat ofiţerilor Antidrog că a reuşit, la un singur transport, să înghită nu mai puţin de 96 de caşete, cantitatea totală pe care o avea în stomac fiind de 1,2 kilograme de stupefiante.
Când intra în reţea, un tânăr era testat iniţial cu morcov. Candidatul trebuia să înghită bucăţi de morcov de 5-7 centimetri, pentru a se verifica dacă suportă chinul.
În ziua livrării nu aveau voie să mănânce, iar cu câteva ore înainte nu aveau voie să consume lichide.
La destinaţie, infractorii luau laxative pentru a scoate marfa din stomac.
Riscau pentru bani
Un cărăuş câştiga pe transport între 1.800 şi 4.000 de dolari la heroină şi între 3.000 şi 6.000 de euro la cocaină.
Mulţi dintre cărăuşi au fost prinşi pe aeroporturi, arestaţi şi condamnaţi la închisoare, fiind încarceraţi în puşcării din toată lumea (Brazilia, Uruguay, Spania, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Cehia, Turcia, Grecia etc.).
Cu părinţii poliţişti
În 2009, un tânăr de 23 de ani din comuna suceveană Adâncata, membru al grupării, a fost prins în China unde s-a şi sinucis în acelaşi an în oraşul Guangzhou. Ceilalţi membri importanţi ai reţelei au ajuns în faţa judecătorilor suceveni: Nicolae Motriuc, Constantin Seserman, Marius Achiţoaie, Şttefan Flutur, Victor Alexandru Hostiuc, Ilie Alin Cârjă şi Cezar Tabarcea .
Un caz aparte este cel al lui Cezar Ştefan Bilius, ai cărui părinţi erau angajaţi ca personal contractual civil la Inspectoratul de Poliţie Suceava. Acesta a fost arestat pe 24 martie 2007.