Un studiu de ultimă oră prezintă profeții sumbre pentru România. Ce urmează în septembrie

Un studiu de ultimă oră prezintă profeții sumbre pentru România. Ce urmează în septembrie

Evoluția cazurilor de îmbolnăviri nu arată deloc bine, conform unor date oficiale.

România se confruntă în ultima săptămână cu o creștere masivă a cazurilor de coronavirus. Cu 54,3% față de perioada 6 - 12 iulie. Conform unui studiu realizat de o companie privată pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în luna august, situația va deveni și mai îngrijorătoare.

Foarte probabil, România se va confrunta cu 42.447 - 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 - 4.088 în terapie intensivă. Scenariul pesimist arată că țara noastră va depăși 1 milion de cazuri în luna septembrie, cel pesimist arată că vom avea o jumătate de milion de infectări.

Cifrele relevate sunt rezultatul unei monitorizari zilnice a numărului de cazuri active și o prognoză a evoluției realizată după modele folosite la nivel internațional. Cel mai important factor care a fost luat în calcul este cel care reprezintă distanțarea socială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cifrele acestei prognoze se pot modifica în funcție de evoluția zilnică a epidemiei. Rezultatele studiului pot fi văzute aici.

„Creșterea supra-exponențială va continua până când distanța socială va începe să crească. La actuala distanță socială și actualul prag (estimat) de siguranță, la 1 august am avea între 20.727 și 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne așteptăm să avem la 1 august, în aceste condiții, între 1.036 și 1.697 internări”, se precizează în document.

Evoluția devine favorabilă din momentul în care se atinge un prag de siguranță al distanței sociale. Conform documentului, „distanța socială a mai fost atât de scăzută pe 11 aprilie” și „am avut nevoie de 19 zile (până pe 30 aprilie), în condiții de stare de urgență, să depășim pragul de siguranță.”

Județele cel mai grav afectate de coronavirus sunt București, Argeș și Prahova. Pe listă urmează Galați, Brașov, Dâmbovița și Arad.

Statistica se bazează pe riscul ridicate de creștere + dificultățile de azi (multe cazuri noi) + diferențele din fiecare județ privind distanțarea socială.

Subiectul a fost politizat în ultima vreme. Astăzi, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a acuzat autoritățile că dezinformează în ceea ce privește cifrele prezentate pentru București în ultimele 24 de ore. Grupul de Comunicare Strategică a oferit o replică și a răspuns că primarul politizează problema.