Justiţia din România lasă asasinii în serie să zburde liberi

Justiţia din România lasă asasinii în serie să zburde liberi

Ştiţi ce au în comun Aurel Mândrilă (33 de ani), dezaxatul care a omorât o femeie şi a înjunghiat alte trei la Timişoara, şi Nicolae Florentin Muscă (29 de ani), individul care în vara anului trecut a îngrozit judeţul Suceava, atacând patru femei într-un interval de câteva zile, două dintre victime fiind violate şi omorâte?

Faptul că amândoi sunt din judeţul Suceva e doar o coincidenţă. Mândrilă şi Muscă sunt două dintre sutele de nume de infractori eliberaţi anual din penitenciare, pentru simplu motiv că "sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi dau dovezi temeinice de îndreptare". Statul s-a înşelat de la început: au spus că n-are discernământ Pentru bună purtare, uşile penitenciarelor se deschid înainte ca mulţi deţinuţi să-şi ispăşească integral pedeapsa la care au fost condamnaţi. Sunt consideraţi deţinuţi model şi lăsaţi să se întoarcă în comunitate. Este şi cazul celor doi infractori de care vorbim, Mândrilă şi a lui Muscă. Primul a fost eliberat condiţionat în decembrie 2010 cu un rest de pedeapsă de 281 de zile, al doilea a ieşit din penitenciar în august 2009, deşi pedeapsa îi expira abia pe 27 august 2011. Cazul lui Nicolae Florentin Muscă dovedeşte un sistem mai bolnav decât el. Pe 25 august 2003, violatorul, pe atunci în vârstă de 22 de ani, a atacat pe raza comunei sucevene Drăgoieşti, o tânără care ducea vitele la păscut. Avea un lanţ pe ambele mâini, a prins-o de gât, a trântit-o la pământ şi a început să-i smulgă hainele de pe ea. Victima a scăpat, după ce ţipetele ei de ajutor au fost auzite de doi săteni care l-au pus pe fugă pe violator.Poliţiştii au reuşit să-l prindă, iar Muscă a recunoscut totul. A scăpat de închisoare, după ce, în urma expertizei neuropsihiatrice, medicii legişti suceveni au stabilit că Nicolae Florentin Muscă a comis fapta fără discernământ. A mai lovit o dată şi a mai distrus o viaţă În 2005, a nenorocit o minoră, a răpit-o de pe stradă, a dus-o cu forţa pe câmp, într-un lan de porumb, şi a violat-o de mai multe ori, întreg calvarul durând aproape patru ore. Între timp, victima lui Muscă, o tânără care în ziua violului avea 17 ani, suferă şi acum, după cinci ani, şi nu a scăpat de coşmaruri. Fata a plecat în Portugalia, la muncă, pentru a încerca să uite şi a sta cât mai departe de cel care i-a promis că, după ce se va elibera din puşcărie, o să o caute şi o să o omoare.  "Nici la ora actuală, după atâţia ani, încă nu şi-a revenit din trauma pe care a avut-o. Nu cred că este zi să nu îşi aducă aminte... Era un copil plin de viaţă", plângea mama minorei violate în 2005, mărturisindu-ne că fiica ei s-a lăsat de şcoală şi a plecat din ţară în încercarea de a uita drama prin care a trecut.

"Din cauză la ce mi-a făcut Vida vor plăti toate femeile. Toată viaţa mea am să omor femei." Aurel Mândrilă, recidivistul care a înjunghiat trei femei la Timişoara CRIMINALUL DIN SUCEAVA Liberat pentru că "nu a fost sancţionat"

Condamnat la şase ani de detenţie, Nicolae Florentin Muscă ar fi trebuit să iasă din închisoare pe 27 august 2011, însă în august 2009, după ce-a executat două treimi din pedeapsă, a formulat cerere de liberare condiţionată. Referatul întocmit atunci de comisia de specialitate a penitenciarului Botoşani îl descria pe tânărul din Măzănăeşti drept un deţinut model. "Pe parcursul executării pedepsei a manifestat un comportament corespunzător. A respectat prevederile regulamentului de ordine interioară, a manifestat respect faţă de cadrele unităţii şi faţă de celelalte persoane private de libertate. Nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat o singură dată. A participat la programele socio-educative obligatorii desfăşurate în perioada de executare a pedepsei şi a fost vizitat de familia de origine", se precizează în documentul înaintat instanţei de judecată. Cererea de eliberare condiţionată a fost admisă de Judecătoria Botoşani chiar la primul termen, adică pe 14 august 2009. Deţinutul model a trecut la vărsare de sânge O săptămâna mai târziu, mai exact pe 20 august 2009, după ce sentinţa a rămas definitivă şi au fost asigurate toate procedurile, Nicolae Florentin Muscă (foto) ieşea pe poarta penitenciarului. Câteva luni mai târziu, în perioada 26 mai -11 iunie 2010, a atacat alte patru femei, două dintre două dintre acestea fiind violate şi ucise, trupurile neînsufleţite fiind descoperite într-un tub colector de beton, pe un câmp, în cazul primei victimei, respectiv carbonizat în casa-i mistuită de incendiul provocat de acelaşi dezaxat sexual Muscă. Aproape toţi poliţiştii din judeţul Suceava au fost trimişi pe urmele lui Muscă, care ar fi făcut cu siguranţă şi alte victime, dacă nu ar fi fost prins de oamenii legii. Traseu identic: încătuşat fiind, a ameninţat că va mai ucide Şi Aurel Mândrilă, cel care a îngrozit săptămâna trecută Timi­şoara, a fost eliberat din puşcărie anul trecut, după ce-a ispăşit o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru că a agresat cu toporul o femeie. Are 33 de ani, s-a născut în Vatra Dornei, Suceava, dar are domiciliul în satul Lupşa de Jos, judeţul Mehedinţi. Reţinut săptămâna trecută pentru că a înjunghiat trei femei în plină stradă, a ameninţat, încătuşat fiind, că va mai ucide. De altfel, el se trage dintr-o familie de criminali. 10 ani a stat în închisoare Aurel Mândrilă, pentru că a agresat cu toporul o femeie. Şi tatăl lui a făcut închisoare pentru omor

DISCERNĂMÂNT SUMAR

Legislaţia în privinţa liberării condiţionate

Potrivit legislaţiei, pot fi liberaţi condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepselor cu închisoarea "condamnaţii care sunt stăruitori în muncă, disciplinaţi şi dau dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama de antecedentele lor penale". Există o comisie de specialitate în cadrul fiecărui penitenciar care analizează toate cererile de liberare condiţionată, preşedintele comisiei fiind un judecător delegat, iar membrii, comandantul penitenciarului, precum şi alţi reprezentanţi cu funcţii de conducere din unitatea de deţinere, dar şi psihologul, medicul, educatorul şi un consilier de probaţiune. Comisia propune liberarea condiţionată, ţinând seama de fracţiunea din pedeapsă efectiv executată (două treimi în cazul pedepselor mai mici de zece ani de închisoare, respectiv trei pătrimi în cazul pedepselor mai mari de zece ani de închisoare). Cererea de liberare condiţionată poate fi introdusă fie de condamnat, fie de comisie şi adresată judecătoriei în a cărei circum­scripţie se află locul de deţinere. Aceasta decide fie acordarea liberării condiţionate, fie respingerea cererii. Instanţa nu e obligată să dispună liberarea condiţionată. EVALUĂRI LA FOC AUTOMAT "E un singur psiholog la 1.100 de deţinuţi"

Anca Nicoară, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, recunoaşte că există carenţe în sistemul liberărilor condiţionate. A participat de multe ori ca membru în cadrul comisiei de eliberări condiţionate a Penitenciarului Botoşani şi cunoaşte foarte bine toate problemele: "La Botoşani, de exemplu, e un singur psiholog la 1.100 de deţinuţi. În străinătate sunt psihologi la câteva zeci de persoane private de libertate". O problemă este şi aceea a numărului mare de cereri de liberări condiţionate. Comisia se întruneşte o dată pe săptămână, iar atunci sunt de analizat şi până la 50 de dosare. În alte închisori din lume, spune Nicoară, un deţinut este intervievat şi câte trei ore de membrii comisiei şi i se face o evaluare psihologică amănunţită, pentru a se propune eliberarea sa condiţionată. CITIŢI ŞI:

  • Principalul suspect, reţinut în timp ce înjunghia cea de-a patra victimă
  • Dezaxatul care a îngrozit Timişoara: "Aşa mi-a venit!"

Ne puteți urmări și pe Google News