Un sergent afemeiat

Un sergent afemeiat

Rolul principal din "Asalt asupra sectiei 13" este intepretat de Ethan Hawke, fostul sot al Umei Thurman.

Filmul de actiune “Asalt asupra sectiei 13” / “Assault on Precinct 13”, distribuit astazi impreuna cu “Evenimentul zilei”, beneficiaza de interpretarea tensionata a catorva actori de referinta ai cinematografului contemporan. Desi nu era un nume cu greutate in lumea filmului, regizorul francez Jean-Francois Richet, caruia i s-a dat pe mana remake-ul thrillerului clasic realizat de John Carpenter in 1976, a avut flerul sa apeleze la serviciile unor vedete, nume cu clenci, care prind cu siguranta la publicul larg: Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne, Maria Bello, Drea de Matteo, John Leguizamo, Brian Dennehy, Matt Craven si, nu in ultimul rand, rapper-ul american Ja Rule, hotarat sa-si arate in acest film veleitatile de actor.

Un Hamlet contemporan

Actorul american Ethan Hawke il interpreteaza pe sergentul Jake Roenick, personajul asupra caruia cade greaua sarcina a apararii sectiei asediate si al constiturii aliantei cu criminalii inchisi inauntru. Este un rol greu si complex, de care Hawke se achita cu brio.

Ethan Hawke este unul din “lupii tineri” care spargeau ecranul american la inceputul anilor ’90. Lansat de marele succes al lui Peter Weir din 1989, “Cercul poetilor disparuti”, actorul a continuat cu roluri de succes, mai ales cel din varianta modernizata a “Marilor sperante” dickensiene, realizata de Alfonso Cuaron in 1998. Si mai cunoscut Ethan Hawke a devenit ca sot si ca ex-sot al divei Uma Thurman, alaturi de care a stralucit in SF-ul problematizant “Gattaca” (1997). Din pacate, n-a fost sa fie pana la capat, soarta (si infidelitatile lui Hawke) hotarand ca cei doi sa se desparta. Actorul nu l-a ratat nici pe Hamlet, in versiunea lui Michael Almereyda din 2000. Un alt rol frumos este cel din dubletul “Before Sunrise” / “Before Sunset”, elegante love story-uri regizate de Richard Linklater in 1995, respectiv 2004.

Laurence Fishburne, interpretul bad guy-ului ucigas de politisti, a devenit un star al contraculturii o data cu rolul initiatului Morpheus din trilogia SF de succes “Matrix”. Actor de mare rafinament, Gabriel Byrne s-a lansat, in anii ’80, cu interpretarea lui Cristofor Columb intr-un serial de televiziune prezentat in acea vreme si pe ecranele romanesti. Un alt rol de referinta al lui Byrne este cel din thriilerul neconventional “Suspecti de serviciu” (1995).

CE SPUN VEDETELE Filmul bate viata

Cosmin Covei, cantaret (“Tapinarii”). Am vazut ambele versiuni, atat cea originala, a lui John Carpenter, cat si remake-ul de acum doi ani. Faptul ca sunt si regizor de film ma obliga oarecum la o privire mai atenta. Facand o comparatie intre ele, as spune ca, daca in filmul original tensiunea era mai rafinat introdusa, printr-un crescendo al terorii, filmul actual castiga din punct de vedere al spectaculozitatii, actiunea si violenta fiind duse la cote sporite.

Andrei Cretulescu, critic de film. Pentru un remake, filmul este surprinzator de bun, desi este mai putin ambiguu; aici negativii sunt clari de la inceput. Este visceral, sangeros si extrem de bine tinut in mana. Consider filmul original, al lui John Carpenter, o piatra de hotar in evolutia cinematografului american. Acum, tusele din “Rio Bravo” s-au pierdut, dar filmul ramane un remake foarte bun.

Cristian “Comisarul Piedone” Popescu, inspector. Se spune ca viata bate filmul, dar, din pacate, in Romania filmul a ajuns sa bata viata. Referindu-ne la coruptia prezentata in “Asalt asupra sectiei 13”, filmul a devenit din fictiune realitate, iar de multe ori, in realizarea filmelor, in special cele politiste, nu se face decat o repetitie cu costume inaintea premierei. Ne uitam la televizor la un film si apoi aplicam in viata reala. Pentru multi tineri, asemenea productii incurajeaza violenta, intr-o societate ca a noastra care nu se poate lauda cu un nivel prea ridicat de educatie. Trecand mai sus, la nivelul parlamentar-politic, vedem insa ca multe personaje din aceste filme sunt reale, nu sunt inventate. Trebuie sa crestem nivelul de trai si de-abia apoi vom intra cu adevarat in Europa. In Romania, filmul reprezinta o coborare in viata reala. Uitandu-te la filmele americane, vezi realitatea reala din Romania. Ar trebui ca filmele sa ramana in lumea virtuala, nu sa treaca astfel in viata reala.

Cititi si:

Politisti contra politisti

Carnagiu de Anul Nou

Evenimentul zilei iti aduce filme eveniment

Ne puteți urmări și pe Google News