Cercetătorii au găsit scheletul unei reptile marine gigantice, veche de 100 de milioane de ani și consideră că acesta ar putea fi cheia viitoarelor descoperiri. Ei au mai declarat că nu au văzut niciodată așa ceva.
Descoperirea scheletului unei reptile marine gigantice, veche de 100 de milioane de ani, le-a dat speranță cercetătorilor. Rămășițele plesiozaurului cu gât lung, înalt de 6 metri, cunoscut și sub numele de elasmosaur, au fost descoperite în luna august de un trio de vânători amatori de fosile pe o fermă de vite din vestul provinciei Queensland.
Espen Knutsen, conservator senior de paleontologie la Muzeul Queensland, a comparat descoperirea cu cea a Pietrei Rosetta - blocul de granit din Egiptul Antic redescoperit în 1799. Aceștia sunt conviși că scheletul reptilei îi va ajuta în viitoare descoperiri.
„Nu am mai găsit niciodată un corp și un cap împreună, iar acest lucru ar putea fi cheia viitoarelor cercetări în acest domeniu", a declarat Knutsen într-o declarație care a confirmat descoperirea, adăugând că aceasta ar putea oferi paleontologilor o mai bună înțelegere a originilor, evoluției și ecologiei perioadei cretacice din regiune. „Deoarece acești plesiozauri aveau două treimi de gât, adesea capul era separat de corp după moarte, ceea ce face foarte greu de găsit o fosilă care să le păstreze pe amândouă împreună", a spus el.
Descoperirile cercetătorilor
Elasmosaurii, care ajungeau să aibă între 8 și 10 metri lungime, au trăit în Marea Eromanga, care acoperea mari părți din interiorul Australiei cu ape adânci de 50 de metri în urmă cu aproximativ 150 de milioane de ani. Cercetătorii au mai declarat că acest schelet este foarte rar și că ultima descoperire a fost un specimen tânăr.
„Ne vom uita la chimia dinților săi și asta ne poate spune ceva despre ecologia sa în ceea ce privește habitatul, de asemenea, dacă a migrat de-a lungul vieții sale sau dacă a rămas în același habitat și, de asemenea, despre dieta sa”, a spus el.
În luna iunie a anului trecut, oamenii de știință au declarat că scheletul fosilizat descoperit în 2007 în Queensland era cel mai mare dinozaur din țară. El avea o înălțime de aproximativ două etaje și era la fel de lung ca un teren de baschet.
Oamenii de știință au descoperit și un „dragon” zburător și l-au comparat cu o „bestie de temut”, potrivit CNN.