Evenimentul ZileiInternationalUn satelit militar rusesc a ars în atmosferă

Un satelit militar rusesc a ars în atmosferă

Un satelit militar rusesc  a ars în atmosferă
Satelitul militar rus Kosmos 2422 a părăsit orbita pământului și s-a ars în atmosferă pe 23 noiembrie, relatează agenția de știri TASS, care a preluat informația de la Comandamentul Aerospațial de Apărare al Americii de Nord (NORAD). Satelitul Kosmos 2422 făcea parte din sistemul orbital rusesc de avertizare contra atacurilor cu rachete balistice.

Conform NORAD, satelitul și-a părăsit orbita în noaptea de 23 noiembrie. Aparatul a fost detectat ultima dată când avea o altitudine de 80 km.
Ulterior acestei dezvăluiri, Ministerul rus al Apărării a confirmat informația, precizând că evenimentul a fost planificat, deoarece satelitul a ajuns deja la sfârșitul perioadei de operare.
Kosmos 2422 este un satelit militar rus din seria de aparate spațiale Kosmos US-K Oko dezvoltată de Asociația Științifică și de Producție S. A. Lavochkin. A fost lansat în 2006 de pe Cosmodromul Plesetsk.
Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, această țară își dezvoltă, în prezent, un nou grup de sateliți care vor face parte din sistemul de avertizare împotriva atacurilor cu rachete. Acest lucru a devenit posibil după lansarea vehiculului spațial Tundra, care s-a alăturat recent grupului de sateliți militari ce orbitează planeta.
Simultan, odată cu formarea unui nou grup de sateliți, Rusia își dezafectează treptat vechile aparate spațiale, deoarece sateliții din seria Kosmos au ajuns la sfârșitul perioadei de operare.
Pe 5 ianuarie, NORAD a detectat un alt caz similar. La scurt timp, satelitul Kosmos 2430 a părăsit orbita și a ars în atmosferă.


Accesează: