Un român a ajuns la scurt timp de la sosirea în Italia angajatul de încredere al unui patron de măcelărie dintr-un oraş din regiunea Umbria. Cristian Cerceveanu (34 de ani) a terminat în România un liceu agricol cu profil veterinar şi a lucrat pentru scurt timp la o fermă de păsări. ”Nu am rezistat mult la acea avicolă, pentru că îmi făcea rău puful provenit de la păsări. Cum în zona unde locuiam nu prea se găsea de lucru am decis să-mi caut norocul în străinătate", a declarat românul.
Acesta a venit în Italia în primăvara anului 2005, după un ocol prin mai multe ţări din Europa. ”Sunt plecat de aproape zece ani din România. Am fost în Germania, Olanda şi Belgia, ţări în care nu am reuşit să mă stabilesc, deoarece nu am găsit un loc de muncă stabil. În final m-am oprit în Italia, fiind ajutat de un văr de-al meu, care locuia de mai mult de zece ani la Orvieto”, afirmă acesta.
La scurt timp de la sosirea în Peninsulă, a început lucrul, împreună cu vărul său, la o fierărie. ”Învăţasem, cu mult timp în urmă, să sudez electric şi când ruda la care venisem mi-a propus să lucrez într-o fierărie am acceptat imediat. Atelierul făcea obiecte artizanale din metal: scaune, mese, suporturi pentru flori, etc. şi munca nu era foarte grea. După aproape un an, datorită faptului că nu prea avea clienţi a trebuit să renunţ. Mi-a părut rău şi nu am comentat nimic când patronul m-a anunţat că trebuie să-mi caut de lucru. Mă respectase pe toată perioada cât am lucrat la el şi am înţeles că se afla în dificultate. Vărul meu fiind vechi la el a rămas”, a mai declarat Cristian Cerceveanu.
După aproape două luni de aşteptare, timp în care a lucrat doar trei zile, norocul i-a surâs. ”Timpul trecea şi nu reuşeam să-mi găsesc nimic de lucru. Am reuşit să merg la muncă în construcţii cu un alt român, doar trei zile, ca manoval, plătit cu 50 de euro pe zi. Eram cam dezamăgit. O cunoştinţă a vărului meu auzise că la o măcelărie aveau nevoie de un ajutor, cu 800 de euro pe lună. Nu am stat prea mult pe gânduri şi am plecat să mă interesez", a declarat acesta.
Norocul a fost de partea lui Cristi şi a reuşit să obţină chiar şi contract de muncă. ”Munca mea în prezent e foarte frumoasă. Am învăţat multe lucruri noi. Mi-au cerut chiar diploma de la şcoală. Eu făcusem liceu veterinar şi când părinţii mi-au trimis diploma tradusă, patronii s-au lămurit că pot fi de încredere. Mi-au făcut contract de muncă printr-o agenţie şi chiar dacă nu sunt angajat cu contract pe timp nedeterminat, am siguranţa unui serviciu bun”, a declarat românul.
Pe lângă activitatea zilnică din măcelărie, Cristian a învăţat să prepare şi renumita reţetă din carne de porc, denumită ”Porchetta”. "Cel mai încântat am fost când am învăţat cum se prepară porchetta, un tip de carne de porc coaptă, care îmi place foarte mult. La noi, la firmă, se prepară o dată pe săptămână, se vinde în magazinul de desfacere al măcelăriei şi câteodată mergem la tîrgurile gastronomice mai mari”, a precizat Cristian Cerceveanu.
”Porchetta se prepară dintr-un porc întreg, de circa 70 – 80 de kilograme. Animalul se curăţă bine cu apă caldă, cam la fel ca în România. Se spală bine în interior, se dezosează bine, se condimentează cu sare, piper şi usturoi nu prea mult să nu acopere în întregime gustul de carne. Foarte importante sunt şi frunzele şi seminţele de finochio. Se face apoi o umplutură din ficat şi mai multe măruntaie coapte iniţial, marunţite şi amestecate cu alte mirodenii. Se umple interiorul cu această pastă, se înfăşoară, se coase şi se pune la copt. Porcul astfel preparat este pus într-un par care îi dă posibilitatea să fie întors pe toate părţile în momentul copturii. Reţeta originală spune să fie folosit un cuptor de lemne, dar se pot folosi şi cuptoare electrice. Nu are însă acelaşi gust. Se coace cam 5 ore, fiind mereu uns cu grăsimea ce cade de la coptură. Dacă se verifică şi carnea nu e coaptă suficient, se acoperă cu folii de aluminiu şi se continuă coptura până este gata. Mie îmi place cel mai mult în bulci de pâine proaspătă sau panini cum spun italienii, dar mănânc şi împreună cu cartofii la cuptor. E delicioasă”, a concluzionat românul.
Andi Rădiu Realitatea din Italia