Un român agită apele la Paris

Un român agită apele la Paris

Cei doi candidaţi finalişti la alegerile din Franţa încearcă să câştige de partea lor electoratul de extremă-dreapta.

Legitimă apărare pentru poliţişti, electoratul Frontului Naţional, atacuri de campanie, Europa, imigraţie şi şomaj. Acestea au fost câteva dintre subiectele asupra cărora cei doi candidaţi intraţi în turul al doilea al alegerilor din Franţa au polemizat joi seara.

Preşedintele Nicolas Sarkozy şi contracandidatul său, socialistul François Hollande, au fost invitaţi, unul după altul, la televiziunea France 2, unde şi-au reafişat divergenţele, pe fondul amplificării tensiunilor între cele două tabere.

Amândoi au continuat încercările de a cuceri electoratul extremei drepte, dar fără să pară că-i adoptă şi ideile. În vreme ce actualul preşedinte consideră că Frontul Naţional, de extremă dreapta, este "un partid democratic", Hollande a apreciat că FN "este un partid autorizat în Republica Franceză, care contestă o serie de valori ale Republicii". El a spus că vrea să se adreseze tuturor francezilor, inclusiv electoratului FN, şi a refuzat să facă din imigraţie "un subiect de confruntare".

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarkozy, care anunţase că nu va exista un acord cu extrema dreaptă, a stabilit o limită clară a trecerii sale către dreapta în cariera sa: el a precizat că niciun candidat al partidului său, UMP, nu va renunţa în favoarea unui candidat al FN mai bine plasat decât el în a doua rundă a alegerilor legislative din iunie. Doamna "rottweiler"

După ce remarca făcută de un deputat de origine română din partidul lui Sarkozy a provocat un val de reacţii negative, preşedintele-can­didat a ţinut să condamne afirmaţiile colegului său. Renumit pentru declaraţiile controversate, Lionnel Luca, deputat al UMP, l-a insultat pe candidatul socialist şi pe partenera acestuia, ziarista Valerie Trierweiler, pe care a numit-o "rottweiler". "Hollande a găsit o femeie, Valerie Rottweiler. Şi acest lucru nu este ceva simpatic pentru câine", a spus Luca, după ce înainte îl numise pe reprezentantul socialiştilor "candidatul plăpumioară".

Echipa de campanie a lui Hollande a condamnat "injuriile abjecte" ale lui Luca şi i-a cerut lui Sarkozy să denunţe acest comportament. "Îmi pare rău dacă a fost rănită", a afirmat liderul de la Elysee în timpul emisiunii de joi seara, adăugând că ar "detesta să i se întâmple acelaşi lucru Carlei", soţia sa. Deputatul Lionnel Luca, născut într-o familie de români care a imigrat în Franţa, consideră însă că declaraţia sa este "amuzantă". Problema imaginii

În intervenţia sa, Sarkozy a a mai spus şi că regretă că Hollande a refuzat să aibă o dezbatere în direct, cu el, în afara unicei confruntări dintre cei doi, programată pentru miercurea viitoare.

Presa franceză consideră că principala problemă a lui Hollande este felul în care este perceput. Astfel, dacă 64% dintre francezi îl consideră drept personalitatea care îi poate cel mai mult uni pe francezi, Sarkozy este considerat de 75% dintre francezi a avea mai multă autoritate, 63% consideră că are mai mare capacitate de decizie şi e mai stăpân pe sine. Sondajele continuă însă să îl dea drept favorit în turul doi pe Hollande. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/aAS407Gp8VY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Campania loveşte în Schengen

Franţa şi Germania au încercat, joi, să obţină sprijin în rândul celorlalte ţări europene, pentru introducerea de noi reguli în scopul de a suspenda mai uşor regimul călătoriilor fără paşaport în Europa. Acest lucru reflectă preocuparea alegătorilor în legătură cu migraţia la scară largă.

Demersul Parisului, lansat prin vocea ministrului de interne Claude Gueant, apare în contextul campaniei electorale pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Preşedintele francez a promis încă din timpul campaniei pentru primul tur că va retrage Franţa din Acordul Schengen dacă nu vor fi întărite graniţele externe ale zonei. "Schengen nu funcţionează în mod satisfăcător. Există circa 400.000 de persoane care au intrat în Europa ilegal. Între două şi patru milioane de străini trăiesc în mod clandestin în ţările din Schengen", a spus Gueant. "Sunt om politic de peste 30 de ani şi niciodată nu i-am frecventat pe liderii Frontului Naţional" NICOLAS SARKOZY

Doi renumiţi scriitori români cu cetăţenie franceză explică jocurile politice din Franţa, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindenţiale, dând ca sigură victoria lui François Hollande

Simona Mătieş

Scriitorul şi jurnalistul Matei Vişniec, care trăieşte în Franţa din 1983, crede că balanţa electorală pare să se încline uşor, uşor în favoarea socialistului François Hollande. Vişniec spune că nu sondajele sunt "indicatorii" cei mai semnificativi pentru "elanul din jurul acestui celebru necunoscut". Cele mai interesante "semne" vin din partea mediilor de informare, care, în felul lor, "votează" în favoarea unuia sau a altuia dintre candidaţi.

"François Hollande a captat ceva mai multă atenţie şi ceva mai multe energii. Mici declaraţii făcute de diverşi lideri europeni sunt "chei" de înţelegere a faptului că Europa se pregăteşte de o schimbare. Când cancelara Germaniei declară că îşi va continua colaborarea cu Parisul, indiferent cine va câştiga prezidenţialele, această frază nu este inocentă", consideră publicistul român. El spune că România, însă, nu are de ce să se teamă: Franţa este o mare democraţie, o ţară care are încă un rol major de jucat în Europa, aşa că indiferent cine iese preşedinte pe 6 mai în Franţa, el "va fi favorabil... valorilor pe care trebuie să înveţe să le apere şi România".

Când liderii de la Bruxelles încep să recunoască, treptat, că soluţia impusă Europei de Germania, în materie de austeritate bugetară, nu este, poate, cea mai bună, avem un alt "semn". Un "semn" în favoarea lui François Hollande, care vine cu teoria că pactul bugetar trebuie renegociat, în sensul relansării creşterii economice, conchide publicistul. "Este nevoie de politici sociale"

Pe de altă parte, prozatorul român Virgil Tănase, care locuieşte în Franţa din 1977, crede că pentru România, pentru dezvoltarea relaţiilor româno-franceze ar fi mai bine să câştige François Hollande. "Europa merge acum după un model liberal american, nici măcar modelul german nu este. Germania profită de puterea monedei euro, care o favorizează şi care defavorizează toate celelalte ţări. Dacă va continua aşa, se va ajunge la o explozie socială şi la dispariţia Europei", consideră Tănase.

În opinia sa, numai prin politică socială se poate reuşi, fie că este de stânga sau de dreapta. Dreapta franceză a avut şi ea, ca şi stânga, o vocaţie socială, în tradiţia spiritului european, umanist, foarte diferită de ce s-a întâmplat în SUA.

"Dacă nu se regăsesc aceste rădăcini sociale ale Europei, populaţiile europene le vor găsi în violenţă. Cine cunoaşte Franţa, îşi dă seama că e în pragul exploziei sociale, ne putem trezi iarăşi cu baricade, cu confruntări violente", avertizează scriitorul, care apreciază că exasperarea populaţiei este "imensă". <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xL01Jr9YLmQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Sarkozy a încercat să aducă forţat în Franţa un model liberal antisocial, care nu este, tradiţional, al Europei." VIRGIL TĂNASE, scriitor şi dramaturg Citiți și:

  • Nicolas Sarkozy a anunţat că nu va face nicio alianţă electorală cu extrema dreaptă franceză
  • Stânga franceză a pornit rezistenţa anti-Sarkozy

  • Echilibristica lui Nicolas Sarkozy