Un tânăr a inventat o toaletă ecologică cum nu s-a mai văzut până acum. Este prietenoasă cu mediul, iar prototipul a fost deja prezentat și în străinătate.
Un tânăr din Oradea a inventat toaleta ecologică a viitorului. Nu consumă apă, iar toate dejecțiile sunt apoi reciclate. Dispozitivul are deja succes peste hotare, dar inventatorul speră ca și autoritățile din orașul său natal să fie interesate de invenția sa.
Teodor Gomboș a creat o toaletă uscată (Arida Cultus). El a obținut 25.000 de euro fonduri europene pentru a face prototipul. Toaleta sa ecologică nu consumă apă și poate fi amplasată oriunde.
Mult mai igienic
Este construită din lemn și metal și în loc de vasul cu apă are unul cu rumeguș. De fiecare când toaleta este folosită se eliberează 250 de grame de rumeguș în loc de apă. Acesta elimină mirosurile neplăcute. „În Oradea şi în tot judeţul ne lipsesc toaletele publice. De ce să nu avem o toaletă în staţiile de autobuz din judeţ, în parcurile din oraş, nu mai zic de zonele turistice montane?
Mi-a venit greu să cred, dar am descoperit că în lume există puţini producători de toalete ecologice şi majoritatea fac acele toalete din plastic, pe care le ştim cu toţii şi de care ne ferim, pentru că miros urât”, a spus Teodor Gomboș.
Nimic nu se pierde
În plus, toate dejecțiile se colectează într-un sac aflat într-un rezervor situat în partea de jos al toaletei. De fiecare dată când acesta se umple este înlocuit. Dejecțiile sunt apoi reciclate. Acestea por fi refolosite pentru producția de energie electrică.
„Bucuria de a şti că ai contribuit la calitatea vieţii din oraşul tău nu se compară cu niciun alt câştig. În Bihor, pot fi predate şi la centrala din Săcueni, care foloseşte biomasă pentru producţia de energie electrică”, a mai declarat tânărul pentru bihoreanul.ro.
Teodor Gomboș speră că invenția sa avea succes atât în țară, cât și în străinătate. Costă 4.200 de euro. Mai multe firme din Polonia și Austria s-au arătat interesate de prototip.